Podcast
PowNed

Caroline van der Plas: 'Geen basiskennis op het ministerie, dat is toch verschrikkelijk?'

  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas: 'Geen basiskennis op het ministerie, dat is toch verschrikkelijk?'

De beruchte lijst met honderd boerenbedrijven die het meeste ammoniak zouden uitstoten: Caroline van der Plas is boos vanwege de fouten die zijn gemaakt, maar is ook verbaasd dat niemand op het ministerie en bij het RIVM die fouten in eerste instantie heeft opgemerkt.

"Die cijfers kloppen voor geen meter. Het RIVM heeft in een excel-sheet de code verkeerd ingevuld, waarbij de schoonste bedrijven het label meest vervuilende kregen", vertelt ze in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. "Dit heeft grote gevolgen. Ik wil weten hoe lang dit lijstje al circuleert op het ministerie en of daar beleid op is gemaakt?"

Blijkbaar is er toen de lijst werd opgesteld nergens een belletje gaan rinkelen: "Wat ik zo erg vind is dat er helemaal niemand binnen het ministerie is die dit heeft opgemerkt, die heeft gezegd dit kan nooit", aldus de fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging. Marianne Zwagerman vult aan: "dat iemand binnen het RIVM in excel een haakje vergeet te sluiten, kan ons allemaal gebeuren. Dat we ministers hebben die geen verstand van hun vakgebied hebben, daar hebben wij voor gekozen zo werkt de politiek. Maar dat ook binnen het ministerie van Landbouw en binnen het RIVM niemand is die zegt 'dit klopt niet'? Dat is wat het grote probleem is. Dit had namelijk iedere blinde kunnen zien."

En dat terwijl in agrarische groepen binnen tien minuten werd gezegd: dit klopt niet. Van der Plas: "Dat is toch verschrikkelijk, er is gewoon geen kennis op het ministerie. Bovendien gaat het vaak ook nog eens over bedrijven met meerdere locaties. Dus een bedrijf met hoofdvestiging in Venray moet worden uitgekocht omdat ze alle uitgestoten stikstof in Venray bijtellen. Zo gaat dat dus!"

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#56 - OP Z'N KOP! Met Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie