Podcast

Ambulancebroeder Van Leeuwen: 'Blind staren op aantal vaccinaties is tunnelvisie'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambulancebroeder Van Leeuwen: 'Blind staren op aantal vaccinaties is tunnelvisie'

In de laatste aflevering van Op Z’n Kop! gaan Rick en Marianne in gesprek met Jack van Leeuwen. Als medewerker van de ambulancedienst maakt hij zich zorgen om het coronabeleid.

#45 - OP Z'N KOP! Met ambulancebroeder Jack van Leeuwen - Op z’n Kop!

Als gevolg van zijn ongerustheid is Van Leeuwen een initiatief gestart op Twitter om zorgmedewerkers te verenigen. Jack: "Wij zijn een groep van bezorgde medewerkers die staan voor keuzevrijheid."

Eigen keus

Zelf heeft Jack het coronavirus al gehad, daarom maakte hij de keuze om zich niet te laten vaccineren: "Ik stel mijzelf de vraag wat de meerwaarde is voor mij? Gevaccineerd en ongevaccineerd, je bent sowieso besmettelijk."

Tunnelvisie

Volgens Van Leeuwen zijn we in een tunnelvisie terechtgekomen door ons blind te staren op het aantal vaccinaties. Volgens hem weten veel mensen dit zonder zich uit te spreken. Van Leeuwen: "De discussie is zo gevoelig dat mensen zich moeilijk durven uit te spreken, omdat je gewoon in de pan wordt gehakt."

Probleem

Het echte probleem zou hem veel meer zitten in de capaciteit van de zorg. Volgens hem is dat al jaren zo en wordt er te weinig mee gedaan. "Ik zie 27.000 zorgmedewerkers wegrennen. De druk in de zorg is echt enorm", vertelt hij. De kloof tussen bestuurders en mensen op de werkvloer is heel groot. Jack: "Er wordt onvoldoende naar elkaar geluisterd. Wat ik vertel is niet nieuw, dat speelt al jaren."

Oplossing

Volgens Van Leeuwen is het veel belangrijker dat er nadruk wordt gelegd op preventie, zorgen dat mensen minder ongezond leven, in plaats van steeds maar hameren op de vaccinatiegraad: "Ik denk dat die weg naar vrijheid een utopie is. Wat je ziet in Gibraltar bijvoorbeeld: daar is 100 procent gevaccineerd en 40 procent heeft zijn booster al gehad. Toch worden daar weer zware maatregelen ingevoerd. Als je dat om je heen ziet gebeuren als minister zou je moeten nadenken over de focus. Ga je die op de vaccinatiegraad leggen of toch meer op levensstijl en uitbreiding van de zorg?"

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie