Podcast
PowNed

Van der Wal presenteert stikstofplannen: veehouders houden hun hart vast

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Wal presenteert stikstofplannen: veehouders houden hun hart vast

In de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop spreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met de Gelderse veehouders Albert Nagelhoud, Irene van der Marel en Wim Bonestroo over de vele aannames en misvattingen rondom het stikstofdossier.

Minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) presenteert vrijdag de stikstofplannen van het kabinet. Boeren in de Brabantse Peel en de Gelderse Vallei houden hun hart vast van wat komen gaat. De Gelderse veehouders Albert Nagelhoud, Irene van der Marel en Wim Bonestroo zeggen dat het stikstofprobleem een probleem is dat is gecreëerd, terwijl de activiteiten van de boeren al eeuwenlang plaatsvinden. In het Programma Aanpak Stikstof wordt gebruik gemaakt van AERIUS, een rekenhulp waarmee de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden wordt berekend. Dat is dus interpretatie van data, maar welke data worden er precies gebruikt en kun je die ook anders interpreteren?

Een discussie die via de Tweede Kamer gevoerd worden. De kennis en wil ontbreekt volgens de boeren echter volledig bij politiek Nederland, want er zitten bijna geen (beta-)mensen in de Kamer die kunnen rekenen: "Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, maar we zijn dichtbevolkt en letterlijk het afvoerputje van Noordwest-Europa, met de rivieren die bij ons de zee instromen. Wij hebben 160 van die Natura-2000-gebieden, terwijl andere landen die 5-6 keer zo groot zijn er hoogstens een kwart van hebben", legt veehouder Nagelhoud uit.

Ondertussen zegt Van der Wal dat ze geen keuze heeft, maar andere landen gebruiken een ander toetsingskader dan ons: "Die cijfers leveren we aan in Brussel. Dan krijgen we ook een rood vinkje", zegt Irene van der Marel. Wat nou als de kabinetsplannen toch doorgaan? Zwagerman: "Dat weet ik wel, dan staat Natuurmonumenten klaar om het hele gebied voor één euro over te nemen en een distel kwekerij te beginnen. Iedereen blij en niemand heeft wat te eten. Dat is bij mij in het dorp ook gebeurd."

'Er ontbreekt kennis over het boerenleven'

Sowieso ontbreekt het veel Nederlanders aan kennis over het boerenleven. Rick van Velthuysen zag op tv dat Amsterdamse scholieren op bezoek gingen bij een boerenbedrijf: "Hun bek viel open toen ze zagen dat wat zij iedere ochtend dronken dat dat uit een koe komt. Zij hebben totaal geen benul wat landbouw en veehouderij inhoudt."

"Het beeld is van 'we gaan de boeren uitkopen want die slopen de natuur en die natuur moet snel gered worden', maar wat is dan de stap van morgen en overmorgen? Er wordt niet doorgedacht. We zijn als een blind paard bezig in een smalle gang waar heel veel zijdeuren inzitten maar niemand durft die zijdeuren te openen.", vindt Nagelhoud.

Dus, allemaal met de trekker naar het Malieveld of naar de rechter? Dat is volgens hem ook niet de oplossing: "We moeten coalities vormen met gelijkgestemden. We hebben allerlei problemen: de Toeslagenaffaire, het gasveld in Groningen, maar er ligt wel 35 miljard klaar om onnodig boeren uit te kopen. Als we ons alleen maar op de VVD concentreren gaan we het niet redden."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#65 - OP Z'N KOP! Aannames en misvattingen rondom stikstofdossier - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie