Podcast
PowNed

Gaat Frans Timmermans de natuurherstelwet halen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Frans Timmermans de natuurherstelwet halen?

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop praten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met Rob Roos, lid van het Europees Parlement (JA21), over de natuurherstelwet. Welke gevolgen heeft deze wet voor Nederland?

Nederland op slot

Rob Roos noemt de natuurherstelwet van de vice voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans ook wel de Nederland-op-slot-wet. Frans Timmermans pleit voor een natuurherstelwet. Roos: In de Natura-2000 gebieden moet de natuur in 2030 voor 30% zijn hersteld, in 2040 moet dit 60% zijn en in 2050 zelfs 90%. In de rest van Nederland geldt een verslechteringsverbod. Dat gaat problemen opleveren zoals veel administratieve rondslomp, gedoe rond vergunningen en bouwprojecten die mogelijk stilgelegd. ‘Dit gaat gewoon een enorme grote impact hebben.’

Roos is zelf wel voorstander van inspanningen om de natuur in ons land te verbeteren en vindt dat de afgelopen jaren progressie is geboekt door regelgeving. Maar het moet niet zo snel gaan dat je als Nederland helemaal op slot staat.

Weestand

In Europa is er meer weerstand tegen de natuurherstelwet. Afgelopen week is het voorstel bij de landbouw- en de visserijcommissie afgeschoten. Volgende maand wordt over het plan van Timmermans gestemd in de milieucommissie. Gaat Frans Timmermans de natuurherstelwet halen? 'Het wordt heel spannend, maar ik denk dat hij het niet gaat halen.'

Beluister hier de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop:

#105 - OP Z'N KOP! Met Europees Parlementslid Rob Roos (JA21) over de natuurherstelwet - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie