Podcast

Leo over Bill Fay in Blokhuis de Podcast: 'Je hoeft geen muzikant te zijn om van zijn muziek te genieten'

foto: screenshot album
  1. Nieuwschevron right
  2. Leo over Bill Fay in Blokhuis de Podcast: 'Je hoeft geen muzikant te zijn om van zijn muziek te genieten'

In deze aflevering van Blokhuis de Podcast aandacht voor de onbekende maar invloedrijke Bill Fay, die o.a. Wilco en War On Drugs onder zijn fans mag rekenen, Michael de Tombe praat ons bij over muziek uit Nieuw Zeeland, een live optreden van Future Husband en nieuwe muziek van oa Stromae.

Leo over Bill Fay: "Je hebt van die muzikanten die vooral door collega’s worden gewaardeerd. Musicians noemen de Engelsen dat. Bill Fay is er zo een. Maar toch hoef je geen muzikant te zijn om van zijn muziek te genieten. De fans van Bill bevinden zich in elk geval in het goede gezelschap van War On Drugs, Wilco, Jonathan Wilson en Ed Harcourt, om er maar een paar te noemen. Allemaal namen ze liedjes op van Fay."

Debuut in 1970

Bill Fay debuteerde in 1970 met zijn titelloze album, een jaar later volgde zijn tweede album en toen werd het stil. Zijn platen werden heel slecht verkocht en Bill werd van zijn label gegooid. Halverwege de jaren zeventig was er amper nog een plaat van Fay te vinden, maar eind jaren negentig kwam er plotseling weer interesse voor zijn muziek. Bill vertelde in een interview dat hij net in zijn tuin aan het rommelen was, een cassettebandje met zijn eigen muziek luisterde en dacht: 'zo slecht is dit allemaal niet'. Gelukkig kwam er goed nieuws, want op deze dag kreeg hij te horen dat zijn twee platen op cd werden uitgegeven. Verschillende muzikanten ontdekten de artiest en begonnen op het podium hun liefde voor Fay’s muziek te verklaren. Waaronder Jeff Tweedy en Marc Almond.

Uiteindelijk liet Fay zich in 2012 - hij was inmiddels 69 - overhalen een nieuw album op te nemen. "Life Is People heet die plaat, en die is prachtig", vertelt Leo. "De volgende kwam drie jaar later en vorig jaar verscheen zijn laatste album."

Quote

De muziek van Bill heeft voor mij altijd iets troostrijks, alsof je vader tegen je zegt: stil maar jochie, het komt goed

Leo Blokhuis

Luister hieronder naar de nieuwe podcastaflevering:

#2 - Bill Fay, muziek uit Nieuw Zeeland, Future Husband (live) en Stromae (S03) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie