Podcast

Blokhuis de Podcast: The Beach Boys en hun revolutionaire Pet Sounds

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: The Beach Boys en hun revolutionaire Pet Sounds

Pet Sounds van The Beach Boys is een van de meest revolutionaire albums uit de popgeschiedenis. Naar aanleiding van de nieuwe Beach Boys documentaire doet Blokhuis in deze podcast een duik in deze heerlijke plaat.

Na het horen van dit legendarische album was Platenlabel Capitol nog niet tevreden, ze wilden er nog wel een hit als Surfin’ U.S.A. of Fun, Fun, Fun op. “Dat gebeurde niet en uiteindelijk haalt Capitol een belachelijke streek uit”, vertelt Blokhuis. Twee maanden na de release van Pet Sounds in 1966 wordt er een verzamelplaat met de greatest hits uitgebracht waar alle promotie naar toe gaat. Dit weerhoudt de plaat niet om erkenning te krijgen vanuit de muziekwereld. Paul McCartney, John Lennon, Barry Gibb, allemaal fan van een nummer dat staat op Pet Sounds: God Only Knows.

Revolutionair

In God Only knows hoor je prachtig gearrangeerde strijkers, maar ook theremin, een colaflesje waarop getikt wordt, een Franse hoorn, een fietsbel, een vibrafoon en plastic bekertjes die als percussie gebruikt worden. Alles zit zo ingenieus in elkaar. God Only Knows heeft ook niet één echte toonsoort, maar shift voortdurend tussen A en E.

God Only Knows is ook uniek door de vorm van arrangeren. Brian Wilson gebruikt in dit nummer contrapunt, zangmelodieën die door elkaar verweven zijn, inplaats van hem meerstemmig te maken. “En dan hebben we het nog niet eens over die bijna engelachtige stem van Carl Wilson.”

Quote

“Dit album is een grote stap geweest in de ontwikkeling van rock naar een echte kunstvorm"

Jimmy Page

Het nummer werd in Amerika zelfs op de B kant van de plaat gezet omdat er ‘God’ in de titel staat. In die tijd was dat nogal controversieel, maar toch werd het een wereldhit. En niet alleen dit liedje, het hele album. Jimmy Page zei over Pet Sounds: “Dit album is een grote stap geweest in de ontwikkeling van rock naar een echte kunstvorm.”

Wil je ook horen hoe de hit Wouldn’t It Be Nice van Pet Sounds gemaakt is? Luister dan de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#21 - The Beach Boys en hun revolutionaire album Pet Sounds (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie