Podcast

Blokhuis de Podcast: met volop muziek uit én over Oekraïne

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: met volop muziek uit én over Oekraïne

Na de Giro 555 actie waarbij 106 miljoen euro is opgehaald voor de oorlog in Oekraïne, duikt Leo Blokhuis in Blokhuis de Podcast dieper in op muziek gelinkt aan de situatie in het land. Ook laat hij muziek horen die passend is bij die andere grote ramp die het land opgeschikt heeft: de kernramp van Tsjernobyl.

In 1986 werd de wereld opgeschrikt door een ramp in Oekraïne, toen nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Op 26 april van dat jaar explodeerde reactor 4 van de kerncentrale daar. Midden in de nacht moesten mensen geëvacueerd worden en mochten mensen niet meer in een straal van 30 kilometer rondom de plek des onheils komen.

Ook toen was de hele wereld ongerust: wat is de impact op ons eigen leefgebied? Op de BBC werd verslag gedaan van de ramp, als de verslaggever klaar is met praten, start de DJ Wham met I’m Your Man. Morrisey van The Smiths luisterde op dat moment naar de radio en weet later nog heel goed dat hij dacht: ‘What the fuck has this got to do with peoples' lives?’ En hij dacht ook: Hang the DJ. Korte tijd later schreef hij het nummer Panic. “Hang the DJ because the music that they constantly play it says nothing to me about my life.”

Niet alleen Morrisey raakte geïnspireerd door de ramp, ook David Bowie heeft de situatie verwerkt in een nummer, namelijk Time Will Crawl. Dat gaat over de vernieling van onze planeet door vervuiling en industrie.

Muziek uit Oekraïne

Verder laat Blokhuis muziek horen uit Oekraïne zelf. Onder meer van de Oekraïense band die vorig jaar deelnam aan het Eurovisie Songfestival, de groep Go_A met het nummer Shum. Shum is een lied over de naderende lente, het is de geest van het bos, waar de voorouders van de bandleden in geloofden. De band komt uit het noorden van Oekraïne, uit de buurt waar de kernramp van Tsjernobyl plaatsvond. Blokhuis las in artikelen van Nichole Faina over de angst dat met de evacuatie uit het gebied, ook de oorspronkelijke volksmuziek verloren zou gaan. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Go_A eert dan ook met hun vermenging van Noord-Oekraïense folk en moderne beats de geschiedenis van de streek waar zij uit komen.

Beste releases

Maar dat is niet alles: in Blokhuis de Podcast stellen we óók wekelijks de beste releases aan je voor. Deze week is dat bijvoorbeeld nieuw werk van Cory Henry met het toepasselijke Fighting for Peace, en van Jacob Banks. Daarnaast is er natuurlijk volop oog voor livemuziek. Deze week is dat van de Belgische muzikant Jan Verstraeten. Speciaal voor de podcast speelt Verstraeten zijn nummer ‘Vampire in my bed’. Maar voordat hij het nummer live speelt, wil Leo eerst weten waar het nummer over gaat. “Dat is voor mij persoonlijk de demon die naast je ligt en die in je oor fluistert om slechte dingen te doen. Of die je laat nadenken over de dag. Je haat het, want je weet dat die heel slecht voor je is. Maar ik denk dat iedereen wel zijn persoonlijke demon heeft.”

Luister de aflevering hier:

#9 - Oekraïne, Jan Verstraeten (live), de Wereldhit uit Thailand, Jacob Banks en Cory Henry (S03) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie