Podcast
PowNed

Worden onze geldstromen straks gemonitord door de overheid?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden onze geldstromen straks gemonitord door de overheid?

In deze aflevering van Op z'n Kop! wordt er gepraat over geld, want money makes the world go round! Te gast is SP-Kamerlid Mahir Alkaya, die een boek geschreven heeft met de titel 'Van wie wordt ons geld?'.

De wereld digitaliseert razendsnel. Ook op het gebied van geld. SP-Kamerlid Mahir Alkaya heeft een boek geschreven met de titel 'Van wie wordt ons geld?' waarin hij een samenleving beschrijft zonder cash en waar alle geldstromen worden gemonitord door de overheid. Is dit science fiction, of wordt het langzaamaan werkelijkheid?

Het lijken Chinese praktijken, maar volgens Alkaya kan dit wel eens een realistisch scenario worden. In Op z'n Kop waarschuwt hij dat er achter gesloten deuren stappen worden gezet richting zo'n maatschappij met daarbij een grote rol voor de Europese Centrale Bank, die een digitale euro wil lanceren.

Ook in de politiek liggen concrete voorstellen om bepaalde transacties van burgers in kaart te brengen. Zo wil Sigrid Kaag bijvoorbeeld dat banken transacties boven de honderd euro gaan bijhouden, zogenaamd om terrorisme en witwassen tegen te gaan: "Met onschuldig ogende argumenten worden al de eerste stappen gezet richting massa monitoring en programmeerbaar geld. En dat is niet goed", vindt Alkaya.

Waar gaat dit heen? Straks kan de overheid bijvoorbeeld zien wie er diesel heeft getankt terwijl dat niet meer mag en wie na de avondklok van acht uur buiten is geweest om iets te kopen. Er moeten moreel lastige keuzes gemaakt worden. Volgens Alkaya is er een motie aangenomen in de Tweede Kamer dat we in elk geval geen programmeerbaar geld willen, moet het debat daarover nog plaatsvinden maar trekt minister Sigrid Kaag zich daar niks van aan.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!:#81 - OP Z'N KOP! Met SP-Kamerlid Mahir Alkaya over geld - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie