Podcast
BNNVARA

Vinyl Vrijdag met nieuws over de Foo Fighters

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Vinyl Vrijdag met nieuws over de Foo Fighters

In deze bomvolle nieuwe aflevering van Vinyl Vrijdag bespreken NPO Radio 2 DJ-Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day het nieuwe vinyl wat er uitgekomen is. Welke dat zijn? Onder andere Daft Punk, Motown Collected, BLØF en nieuws over de Foo Fighters,. Ook heeft Wouter de vinylcollectie van zijn in 2015 overleden vader er weer bijgepakt en laat enkele parels horen die hij tegenkwam.


En Wouter en Esther nemen deze week een kijkje in de platenkast van schrijfster en muzikant Aafke Romeijn.

#18 - Daft Punk, Lewis Capaldi , Bløf en Motown Collected (S02) - Vinyl Vrijdag

"Gooi je oude vinyl niet zomaar weg!" Daar begint Wouter deze aflevering mee. Zijn vader had een grote verzameling vinyl en toen hij in 2015 overleed heeft Wouter deze collectie van hem overgenomen. Afgelopen week is hij weer eens gaan speuren in de stapels en hij kwam weer mooie dingen tegen. Bijvoorbeeld iets van Frank Sinatra uit 1962. Even schoonmaken en het klinkt weer als nieuw, vertelt Wouter. Het schoonmaken van vinyl doet hij zelf met een aanschaft apparaat, maar Esther benoemt nog even dat je dat ook bij sommige platenzaken kan laten doen. Gebruiken die tip!

Nieuwe releases

  • Foo Fighters - But Here We Are De eerste plaat na de tragische dood van drummer Taylor Hawkins in maart vorig jaar; deze week hebben een groep journalisten de plaat voor het eerst kunnen beluisteren en tegelijkertijd de teksten lezen van de nummers. Ze hebben deze week hun nieuwe single 'Under You' uitgebracht. Het nummer is het tweede voorproefje van But Here We Are, het aankomende elfde album van de band.
  • Various Artist - Motown Collected 2 gaat verder met meer vroege opnames, #1-hits en klassieke soul- en R&B-nummers uit de kluis van het legendarische Motown Records-label. Vroege opnames bevatten onder andere nummers van The Four Tops, Smokey Robinson & The Miracles, hits van The Supremes, Stevie Wonder, Marvin Gaye, en r&b-nummers van Eddie Kendricks, Commodores, Rick James en nog 20 klassieke Motown-klassiekers. Motown Collected 2 is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 2000 individueel genummerde exemplaren op wit gekleurd vinyl en bevat een bijsluiter.
  • The Heavy Heavy - Life and Life Only 5-koppige band uit Brighton, met een onderlinge gedeelde ambitie om platen te maken die klinken als hun favoriete platen ooit. Ze noemen het zeld een botsing van psychedelica en blues, acid rock- en zonneschijnpop. Jaren ‘60 vibe heeft het wel vooral. The Heavy Heavy blaast een gloeiende nieuwe energie in geluiden van decennia geleden.
  • Alamo Race Track – Black Cat John Brown Alamo Race Track was ooit het best bewaarde geheim van ons kikkerland. Maar met de plaat Black Cat John Brown veranderde alles. In 2006 komt ineens de coolste indie gewoon uit Nederland. Collegerock is klaar. De Britpop revival moet nog beginnen. Maar de tijd van Alamo is gekomen. Van de titeltrack die een YouTube-hit werd tot volle zalen in Frankrijk, de band rondom Ralph Mulder maakte het allemaal mee en nummers als 'The Northern Territory' en 'Lee J. Cobb Is Screaming A Lot' behoren tot de canon van de Nederlandse indie. Reden te meer om Black Cat John Brown opnieuw uit te brengen op mooi wit vinyl met op de hoes een begeleidende tekst van Gijsbert Kamer.
  • Lewis Capaldi - Broken By Desire To Heavenly Sent Het is de opvolger van zijn debuut, Divinely Uninspired To A Hellish Extent. Hij kondigde z’n eerste single 'Forget Me' destijds aan via een TikTok-livestream tijdens de slotavond van zijn twee uitverkochte Londense O2 Arena-shows en dat zorgde al meteen voor hoge verwachtingen van dit album, helemaal nadat het kort daarop werd opgevolgd door de bijbehorende clip waarin hij Wham’s hit 'Club Tropicana' shot voor shot nadoet. Dus voor dit album doet 'ie simpel maar krachtig, beetje hetzelfde als z’n debuutalbum. Geen toeters, bellen of sterrenzangers, en geen dure verblijven in verre studio's. Zoals het was op het eerste album, oprechte, volledige eerlijkheid. "Ik wil geen nieuw geluid voor mezelf creëren of mezelf opnieuw uitvinden." zegt Lewis. "De liedjes die ik wil schrijven zijn emotionele liedjes, over liefde of verlies."
  • BLØF – Blauwe Ruis Het is het vijfde studio album van BLØF en verscheen oorspronkelijk in 2002. Dit is het eerste album dat de band opnam na het overlijden van hun drummer Chris Götte en is opgedragen aan Götte met de woorden "Voor Chris, zijn familie en zijn vrienden". De eerste singles 'Dichterbij Dan Ooit' en 'Blauwe Ruis' hebben het overlijden van de drummer van het Zeeuwse kwartet als thema. Blauwe Ruis heeft 4 weken lang op nr. 1 gestaan in de Nederlandse Album Top 100. Chris Götte, de drummer van de band, die in 2001 bij een motorongeluk om het leven is gekomen heeft destijds nog wel een demoversie van het nummer ‘Blauwe Ruis’ gehoord, maar dan instrumentaal, want de tekst is pas na zijn overlijden geschreven. Gelimiteerd in 500 exemplaren op blauw en 500 exemplaren op geel vinyl en bevat insert met songteksten.

In de platenkast van Aafke Romeijn

Elke week nemen Wouter en Esther ook een kijkje in de platenkast van een bekende vinylliefhebber. Deze week zijn ze bij schrijfster en muzikant Aafke Romeijn. Als haar favoriete album kiest ze voor het album wat het meeste invloed op haar gehad heeft. Het is Idlewild van OutKast uit 2006. Het kwam net uit in de periode dat Aafke veel naar hiphop luisterde en dus heeft ze deze echt grijsgedraaid. Met de 25 nummers die Idlewild heeft vertelt het hiphop-duo één verhaal. Totaal verschillende nummers, die volgens Aafke tóch bij elkaar horen.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie