Podcast
PowNed

Agractie-voorman Bart Kemp: 'Kentering zichtbaar, maar acties gaan door'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Agractie-voorman Bart Kemp: 'Kentering zichtbaar, maar acties gaan door'

In een nieuwe aflevering van Op z'n Kop! praten Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met agractie-voorman Bart Kemp over onder meer het interview van Wopke Hoekstra in het Algemeen Dagblad.

De Tweede Kamer kwam deze week terug van reces om te debatteren over het interview van Wopke Hoekstra in het Algemeen Dagblad, waarin hij had gezegd dat het jaartal 2030 als jaartal voor het stikstof-doel wat hem betreft "niet heilig" is. Hoewel iedereen aan tafel in de podcast Op z'n Kop van mening is dat het een zinloze dag was, is het voor Agractie-voorman Bart Kemp wel het bewijs dat er een kentering zichtbaar is in de stikstof-discussie, "maar de acties gaan door".

Tijdens het debat leek het alsof de boeren in elk geval op papier een stapje verder zijn gekomen, als de dingen die in de Kamer zijn gezegd in beleid zouden worden omgezet. Echter werden zo beetje alle ingediende moties van tafel geveegd, en lijkt het erop dat er vooral tijd gekocht is: "We wachten nu op een nietszeggend rapport van Remkes. Daar gaan we niet verder mee komen. Maar hoe gaat het zich in de coalitie ontwikkelen, hoe gaat het CDA de ruimte creëren of niet? Ondertussen gaan de acties door en blijven wij erop drukken", aldus Kemp.

Het huidige beleid

De Agractie-voorman kan zich niet vinden in het huidige beleid: "Wij willen best reduceren, maar wel op een fundament dat deugt. Niet dat je tot in het oneindige probeert te voldoen aan doelen waaraan je niet kunt voldoen. Dat blijven we ondersteunen met stevige acties." Dat kan wat hem betreft op een publieksvriendelijke manier, zoals bij de Vuelta, maar hij verwacht de komende tijd ook hardere acties: "Zolang dat doel niet bereikt is, laten wij ons niet in een of andere gesprek leiden waar we niet uitkomen."

Heeft actievoeren zin?

Heeft dat eigenlijk wel zin, dat actievoeren? Kemp: "Dat actievoeren helpt dat is duidelijk. Als je bepaalde issues voortdurend onder de aandacht brengt, zeker als dat ook beetje hinder oplevert. Dan zie je daar wat in verschuiven. Niet alleen met het actievoeren zelf, maar ook door de commotie bij de achterban van het CDA. Het heeft ook invloed op de peilingen, op het beeld wat in de media neergezet wordt. Er is een rapport van TNO, dat zegt dat het beleid niet overeenkomt met de te meten werkelijkheid. Er zijn een paar professoren gewest met uitspraken. Alles bij elkaar zorgt dat er wat verandert."

Maar hoe gaat het nu verder, zal deze crisis uiteindelijk misschien wel uitdraaien op nieuwe verkiezingen? "Ik denk van wel. En als het kabinet valt gaan we allemaal keihard de campagne in. Dan kan ook het CDA weer terugkeren, want die hebben een grote achterban op het platteland." Met Wopke Hoekstra ook? "Ik ben zelf niet zo gecharmeerd van Hoekstra, bij hem denk ik aan een uit de kluiten gewassen schooljongen, zonder ruggengraat."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!:

#71 - OP Z'N KOP! Met Agractie-voorman Bart Kemp - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie