Podcast
BNNVARA

Leo Blokhuis over Henny Vrienten: 'Aartsvriendelijk, slim en popster tegen wil en dank'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leo Blokhuis over Henny Vrienten: 'Aartsvriendelijk, slim en popster tegen wil en dank'

Leo Blokhuis staat in deze aflevering van Blokhuis de podcast stil bij het overlijden van Henny Vrienten, die hij goed kende.

"Ik moet je eerlijk zeggen: ik had mijn podcast al af toen het bericht kwam dat Henny Vrienten was overleden. Ik heb Henny best goed gekend, dus ik heb alles omgegooid. Ik wil graag een eerbetoon aan Henny geven in deze podcast", aldus Blokhuis. Hij typeert de frontman van Doe Maar als 'aartsvriendelijk, slim en popster tegen wil en dank'. In de podcast gaat Leo terug naar het vroege begin van de muzikale carriere van Vrienten, in Tilburg als lid van Les Cruches ('De Kruiken'). John van de Ven, de leider van die band en latere ontdekker van o.a. André Hazes, verleidt Vrienten om bas te gaan spelen. In de jaren '70 begon Vrienten onder verschillende aliassen aan een solocarrière. Ook heeft Leo een verrassend nummer waar Vrienten aan schreef voor je in petto, die oorspronkelijk bedoeld was als carnavalsnummer. Waarschijnlijk ken je hem wel:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik hoop dat je heerlijk muziek maakt met je bandje in de wolken'

In de voorlopers van bands waar Vrienten in terecht komt later in dat decennium ontwikkelt hij zich uiteindelijk, onder aanmoediging van vriend en medebandlid Ernst Jansz tot een Nederlandstalige zanger. Met een beetje hulp van Frits Spits scoort Doe Maar, met Henny Vrienten als schrijver en later leadzanger, een grote hit met 32 jaar. Het einde van Doe Maar is al in 1984 en na een aantal soloprojecten direct daarna, die aanvankelijk vrij succesvol verliepen, stopt Henny Vrienten lange tijd als performer. Hij schrijft liedjes voor anderen, zoals voor Het Klokhuis en Sesamstraat. Totdat hij in 2014 tekent bij hiphoplabel Top Notch, waar de manager duidelijk maakt dat hij geen commerciële dingen hoeft te maken. "Een verademing," noemt Henny dat. Blokhuis is lovend over de nieuwe stijl die Vrienten vindt later in zijn leven: "Niet een ster die doet alsof hij nog 30 is, zoals je vaak ziet, maar als een kwetsbare oudere, maar zeker charismatische man." Leo Blokhuis laat in de podcast het slotnummer van zijn voorlaatste album Alles Is Anders uit 2015 horen: Bandje In De Wolken. "De rillingen lopen langs m’n rug als ik deze hoor. Dag Henny, ik hoop dat je heerlijk muziek maakt met je bandje in de wolken…"

Luister hieronder naar de aflevering:

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie