Podcast
PowNed

Bert van Dijk heeft twijfels bij klimaatbeleid kabinet

foto: ANP SASCHA STEINBACHfoto: ANP SASCHA STEINBACH
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert van Dijk heeft twijfels bij klimaatbeleid kabinet

Is het investeren in een duurzamer klimaat wel nodig? Ons kabinet vindt van wel. Om beter met het milieu om te gaan worden er op dringend verzoek van het kabinet tien tot honderden miljarden euro’s geïnvesteerd in het bestrijden en oplossen van deze crisis. Maar is het allemaal wel zo zwart-wit?

Kritische blik

Bij deze kwestie heeft Bert van Dijk, journalist en redacteur energie voor het Financieel Dagblad, zo zijn twijfels. Na zich ingelezen te hebben in het huidige klimaatbeleid en de plannen van het kabinet, met name die van Rob Jetten, zijn hem enkele dingen opgevallen. Bij het Financieel Dagblad zijn ze zogezegd namelijk niet ‘klimaatdromerig’ ingesteld, en hebben ze dit groene wensenpakket even voor het licht gehouden.

Het gaat zo tenslotte om een enorm genuanceerd onderwerp. Een windmolen hier of een kerncentrale verwijderen daar is volgens Van Dijk hierom niet de oplossing. Het zou hiermee om aantrekkelijke en directe “oplossingen” gaan, maar op lange termijn lijken deze volgens hem bijna om excuses te gaan om torenhoge bedragen weg te gooien. Zo zou de oplossing niet enkel intern binnen Nederland te vinden zijn, maar zou een geïntegreerde aanpak binnen Europa wel degelijk een verschil kunnen maken. Het heeft immers geen zin om hier een kerncentrale te sluiten wanneer er over de grens twee nieuwe gebouwd worden.

Angst

Om tot een oplossing te komen is het van noodzaak dat er kritisch gekeken wordt naar zowel ons huidige beleid als de toekomstplannen die besproken worden. Echter is dit lang niet zo simpel als het lijkt. Zo worden zelfs licht kritische vragen en genuanceerde twijfels al gelijk afgeschreven als “wappie gedrag” en lijkt men bijna gelijk binnen het hokje extreemrechts geplaatst te worden wanneer er afgeweken wordt van het algemeen geaccepteerde narratief.

Dit met uiteindelijke resultaat dat daadwerkelijk goed doordachte ideeën er niet meer door lijken te komen. Wanneer er geen kritiek geleverd wordt op het huidige plan van aanpak zullen fouten hierin ongestoord voorbij gaan en komen we niet dichterbij een concrete oplossing, want de algemene consensus “klopt toch wel”.


#101 - OP Z'N KOP! Met journalist Bert van Dijk (FD) over de klimaatplannen van het kabinet - Op z’n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie