Podcast
PowNed

Wordt er in de Nederlandse politiek en gerechtelijk met twee maten gemeten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt er in de Nederlandse politiek en gerechtelijk met twee maten gemeten?

Op 1 oktober 2019 deed de Rijksrecherche inval in de huizen en kantoren van de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, in verband met verdenking van corruptie bij het verlenen van nachtvergunningen. Het duurt 3,5 jaar voordat ze voor de rechter verschijnen. Volgens Rachid liegt het Openbaar Ministerie en hij verwacht vrijspraak.

De kern van de aanklacht tegen de twee wethouders van Hart van Den Haag luidt: corruptie en zelfverrijking. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze bevriende ondernemers bevoordeeld in ruil voor financiële steun. Rachid wordt 16 maanden celstraf geëist en hij mag 4 jaar niet zijn ambt uitoefenen.

Twee maten

Rachid was jarenlang lid van D66 tot hij in 2017 de overstap maakte naar Hart van Den Haag, de partij van Richard de Mos. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! vertelt Rachid dat de rechtszaak tegen de zogenoemde criminele organisatie begon in de eerste maand dat hij vol lid was van de lokale partij. "Wat heb ik nou gedaan in die maand? Helemaal niks, behalve dat voor het verkiezingsprogramma aan het werk was en daarvoor donateurs proberen binnen te halen." Ditzelfde deed hij ook bij D66 en dit is nooit een probleem geweest. Zo lijkt het alsof er met twee maten wordt gemeten.

Toen Rachid bij D66 zat kregen ze ook geld en dit ging direct naar de partij, bij Hart van Den Haag deden ze hetzelfde. "Er is geen enkele eurocent naar ons toe gegaan." Wie de mannen beschuldigd heeft, zullen ze nooit achterkomen. Er zijn geen bewijzen en allemaal anonieme verklaringen. "Ik heb twee procedures moeten volgen om überhaupt te weten wat ze tegen me hadden." Een half jaar later kwam hij er pas achter. Rachid en Richard werden beschuldigd van het lenen van vergunningen. "Ik ging niet eens over vergunningen."

Vrijspraak

3,5 jaar na de inval in 2019 staan de wethouders voor de rechter. Rachid is blij om hier te staan, omdat nu eindelijk alles naar boven komt. Volgens hem zijn er foutieve aannames gedaan en is het Openbaar Ministerie aan het liegen. "Het zijn gewone handelingen van ons en die zijn ze aan het criminaliseren." Hij verwacht vrijspraak.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#89 - OP Z'N KOP! Met wethouder Rachid Guernaoui over verdenking van corruptie - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie