Podcast

Oude boodschap voor buitenaards leven krijgt update

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oude boodschap voor buitenaards leven krijgt update

Soms sturen wij aardlingen een bericht de ruimte in in de hoop dat iemand (of iets) dat ooit weer opvangt en ontcijfert. Al in 1974 verstuurden we de zogenoemde Arecibo-boodschap. Wetenschappers werken nu aan een 21ste eeuwse update van die boodschap.

De Arecibo-telescoop zal de James Bond-liefhebber bekend voorkomen, als het decor van een actiescene in GoldenEye uit 1995. De telescoop is inmiddels onherstelbaar beschadigd, maar stuurde in 1974 een boodschap naar een sterrencluster op zo'n 25.000 lichtjaren afstand van ons. Met als hoop dat zich daar intelligent leven bevindt, dat de boodschap over een kleine 25.000 jaar zal kunnen ontcijferen.

Communiceren met E.T.

Die boodschap kan beter, dacht een groepje wetenschappers. De nieuwe versie begint met een aantal elementaire wiskundige en natuurkundige concepten, zodat de E.T.'s onze communicatie kunnen toetsen aan de wereld om zich heen. Daarna volgt een beschrijving van de biochemische samenstelling van de Aarde en de positie van ons zonnestelsel in de Melkweg. Ook gaan er digitale beelden mee van ons zonnestelsel en het oppervlak van de aarde.

Even geduld a.u.b.

Als uitsmijter gaan er digitale beelden mee van de mens, aangevuld met een uitnodiging om op de boodschap te reageren. Voor die reactie is wel enig geduld geboden: omdat niets sneller gaat dan het licht, kunnen we de boodschap van de aliens op zijn vroegst over zo'n 50.000 jaar verwachten.

Ster advertentie
Ster advertentie