Nieuws
BNNVARA

UFO's gespot in Nederland: 'Het was een enorm apparaat met lichtbundels'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. UFO's gespot in Nederland: 'Het was een enorm apparaat met lichtbundels'

Voor het waarnemen van UFO’s hoeven we niet meer naar het Amerikaanse Roswell of Area 51. Nederland heeft namelijk een eigen UFO-hotspot. Rondom Soesterberg spotten mensen regelmatig Unidentified Flying Objects. Bram Roza van het UFO-Meldpunt vertelt in Spijkers met Koppen over de bekendste UFO-waarneming in Nederland.

Op 3 februari 1979 werd in Soesterberg een UFO gespot. Internationaal behoort deze melding tot één van de grootste UFO-waarnemingen. Bram Roza beschrijft wat deze UFO-melding zo bijzonder maakt: "De waarneming werd gedaan door de luchtmacht bewaking van Vliegbasis Soesterberg. Het was een massa waarneming, twaalf mensen hebben het gezien". In de Koude Oorlog was het dorp een belangrijke luchtmachtbasis. "Militaire waarnemingen worden veel serieuzer genomen dan meldingen van een tante Truus", stelt Bram. Militairen zijn immers getraind in het herkennen van objecten in de lucht.

Een driehoekig apparaat met lichtbundels

Maar veertig jaar geleden wisten de soldaten niet wat ze zagen. Aan het einde van de startbaan waren lichten te zien die steeds dichterbij kwamen. Volgens de militairen waren de lichten zo fel dat het bijna op daglicht leek. Het verschijnsel werd omgeroepen over de mobilofoon, waarna nog meer militairen naar buiten kwamen. Alle twaalf zagen zij een zwart driehoekig apparaat met enorme lichtbundels naar beneden schijnen. Bram benadrukt de uitzonderlijkheid van deze UFO-waarneming: "Het was een close encounter, een object dat van heel dichtbij heel lang te zien was".

De luchtmacht heeft het verschijnsel afgedaan als een fata morgana. Het zou een weerspiegeling zijn geweest van koplampen verderop. De waarnemers geloofden deze verklaring niet, zij voelden zich niet begrepen door de top van de luchtmacht. Veertig jaar later gaat Bram van het UFO-meldpunt opzoek naar nieuw bewijs. Hij probeert met mensen te praten die bij Vliegbasis Soesterberg woonden, maar dat blijkt lastig. "Het is een groot taboe, ik heb maar twee mensen gevonden die erover willen praten."

Benieuwd naar de rest van het fragment luister het hele fragment dan hier terug.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie