Podcast
PowNed

Wetenschapper waarschuwt: 'Verdwijning derogatie juist slecht voor milieu'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschapper waarschuwt: 'Verdwijning derogatie juist slecht voor milieu'

Onder druk van 'Brussel' mogen Nederlandse boeren minder dierlijke mest over hun land uitrijden dan eerst was afgesproken. Deze zogenaamde derogatie-vergunning verdwijnt om onder andere de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Maar wat blijkt? Onderzoek laat zien dat het juist zal leiden tot het tegenovergestelde.

Wanneer boeren minder dierlijke mest mogen uitrijden, zullen ze kiezen voor kunstmest omdat gewassen nou eenmaal een bepaalde hoeveelheid mest nodig hebben om te kunnen groeien. Wetenschapper Herman de Boer (Universiteit Wageningen) betoogt in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! dat dit een slechte zaak is. Hij deed onderzoek naar verlaging van nitraatuitspoeling op grasland in Vredepeel (Noord-Brabant) en in Beltrum (Gelderland): "Wij meten dat op grasland de nitraatuitspoeling uit dierlijke mest duidelijk lager is dan uit kunstmest."

En dat is niet alles. Boeren kunnen hun natuurlijke mest niet meer kwijt wat uiteindelijk ertoe zal leiden dat ze een deel van hun vee moeten wegdoen, en de overgebleven grond wordt dan als bouwgrond gebruikt. Andere gewassen houden minder stikstof vast dan grasland. Marianne Zwagerman: "Dus dan weten jij en ik nu al zeker dat het grondwater over een jaar of vier verslechterd is?"

Hoe is het toch mogelijk dat onze ministerie van landbouw dit niet aan Brussel uitlegt? Is het een gebrek aan kennis, of ligt het soms aan de houding van de Poolse Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski, aangezien Nederland vroeger ook zo streng was richting landen als Polen?

Volgens veehouder John Spithoven laat het ministerie rapporten als dat van Herman de Boer al dan niet bewust links liggen en zou uit Wob-verzoeken blijken dat in de onderhandelingen niet de goede argumenten worden aangedragen: "Brussel zegt 'jullie hebben een regeerakkoord waarin staat dat jullie vee gaan reduceren' en derogatie staat daar haaks op."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#87 - OP Z'N KOP! Met veehouder John Spithoven en Herman de Boer (Universiteit Wageningen) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie