Podcast
PowNed

Stikstofprofessor Han Lindeboom: 'RIVM-model klopt niet, D66 wil het niet horen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stikstofprofessor Han Lindeboom: 'RIVM-model klopt niet, D66 wil het niet horen'

Zwagerman & Van Velthuysen spreken in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! met emeritus prof. dr. Han Lindeboom, verbonden aan de Universiteit van Wageningen.

Lindeboom is gepromoveerd op stikstof en richtte als actief D66-lid de focusgroep Stikstof op en heeft een aantal schokkende conclusies: het RIVM-model klopt niet, alleen een integraal stikstofbeleid dat niet uitgaat van een halvering van de veestapel is zinvol én hij wordt door de minister van zijn eigen partij tegengewerkt. Lindeboom promoveerde op een onderzoek naar een pinguïn-kolonie. Door hun poep produceren ze veel stikstofverbindingen als ammoniak (per dag ging 430 kilogram pure ammoniak de lucht in): "Zestig procent regent neer naast de kolonie. Daar groeit inderdaad geen gras maar het is maar tot ongeveer 500 meter vanaf de kolonie, zodra je duizend meter verder bent heb je weer normale vegetatie."

En dat is volgens hem een groot probleem in het beleid: "Ja, er is een stikstofprobleem, maar het kabinet smeert dat uit over het hele land. De uitstoot van grote stallen komt grotendeels naast de boerderij terecht. En natuurlijk waait er ook een deel over de rest van de wereld. Er zijn namelijk twee soorten grote hotspots van ammoniak. De een is naast de bron - via regen - de andere is zogenaamde 'droge depositie'. Lucht in gebied met reliëf, zoals bos of stad. Dus ons pleidooi was: houd rekening met de hotspots."

Tevens gaf hij aan dat het RIVM-model niet klopt: uit een van de meetresultaten bleek de Noordzee als bron van ammoniak te zijn genoemd. "Ik ben ook hoogleraar mariene ecologie en zag dat staan en dacht: dit klopt niet, maar het bleek een meetcorrectie te zijn." Maar er zijn meer problemen: "Je berekent het wel maar vervolgens gebruik je het op een schaal waarvoor het totaal niet bedoeld is. Modellen hebben een grote onzekerheid terwijl je er wel juridische consequenties aan hangt."

En die consequenties zijn fors: "Er zijn dertig Natura 2000-gebieden. Als je de RIVM-lijn volgt zijn er 8 gebieden die wel aan stikstofnormen voldoen en 22 niet. Als je mijn berekeningen volgt dan komen daar nog eens 8 bij. Dan hoeft Texel bijvoorbeeld niet alle schapen te ruimen. Ik heb die grafiek opgestuurd en ben heel benieuwd of iemand dat in het debat gaat noemen."

'Niet verder vertellen, want dat is koren op de molen van Baudet'

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot probeerde de publicatie van de focusgroep tegen te houden. Toen de D66-focusgroep Stikstof het rapport op eigen houtje naar alle Kamerleden in de Commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde, werden ze door de partij gecanceld en mochten ze niet langer de naam D66 voeren, maar waarom? "Simpel, meneer De Groot wil mijn boodschap niet horen. Dat moet je aan hem vragen. Hij is van de kringloop van de landbouw en halvering van de veestapel, daar heeft hij zijn roeping van gemaakt." Hij zei over hun bevindingen: “Dat moet je niet verder vertellen, want dat is koren op de molen van Thierry Baudet”.

Wat zou dan een oplossing zijn? "Maatwerk leveren voor landbouw en natuur op de vierkante kilometer en door verandering aminozuren in het voer voor varkens en koeien kun je al flinke verlaging krijgen uitstoot ammoniak."

#67 - OP Z'N KOP! - Met prof. dr. Han Lindeboom - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie