Podcast
PowNed

Maurice de Hond: 'Met goede ventilatie geen corona-uitbraak'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice de Hond: 'Met goede ventilatie geen corona-uitbraak'

Hoe kunnen we voorkomen dat we komend najaar met de coronamaatregelen weer terug bij af zijn? Sociaal-demograaf en opiniepeiler Maurice de Hond weet het antwoord.

Hij roept al een tijdje dat goede ventilatie en luchtfiltering cruciaal zijn bij het tegengaan van verspreiding van het coronavirus en dat het overheidsbeleid zich daarop zou moeten richten.

Komende week is hij uitgenodigd in de Tweede Kamer om mee te praten over de langetermijnstrategie van de overheid, vertelt hij in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! Met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Deze oplossing ligt nogal voor de hand en blijkt uit allerlei studies, bijvoorbeeld naar mazelen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar ook voor het coronavirus, uit nooit naar buiten gebracht onderzoek op apen bleek dat de groep die het virus kreeg ingeademd, veel zieker werd dan de groep die grote druppels in de neus kreeg toegediend.

Zwagerman vraagt zich af hoe het nou kan dat ventilatie niet de aandacht krijgt die het moet hebben, terwijl De Hond laat zien dat mensen het überhaupt niet begrijpen. Rick van Velthuysen vult aan: "Jij bent een sociaal-demograaf die oplet, die allerlei studies buiten vakgebied volgt. Dat is waar de bestuurders mank mee zijn gegaan. Is het niet raar dat we met dit land zogezegd naar de kl*te gaan omdat niemand meer is geïnteresseerd om het hele spectrum mee te nemen, wat jij wel doet en als je het zo vertelt ook volstrekt logisch is?"

Maurice de Hond: "Ja, maar het probleem is dat de regering zich verschuilt achter de wetenschappers van het RIVM en OMT. Als zij iets zeggen dan doen we dat en de media ging daar helemaal niet kritisch op in, die gaf hen alle ruimte." Volgens De Hond hebben die wetenschappers wel hun eigen specialismen, maar hebben ze minder kennis over hoe een virus zich precies verspreid. "Terwijl het steeds duidelijker is dat als er in de lucht maar weinig virus is, dan is er geen corona-uitbraak, niet eens een uitbraak van de griep."


Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op Z’n Kop!

#60 - OP Z'N KOP! Met opiniepeiler Maurice de Hond - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie