Podcast

GroenLinks-lid Smits te gast in Op z'n Kop

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-lid Smits te gast in Op z'n Kop

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop is techniekfilosoof en wetenschapper Martijntje Smits te gast. Smits is actief GroenLinks-lid en het boegbeeld van corona-kritisch links, dat zich naar haar mening meer moet uitspreken in de discussie.

Volgens Smits is haar partij niet meer zo kritisch op het regeringsbeleid als vroeger, terwijl dit in haar ogen wel nodig is. Maar het is ook weer niet zo dat links helemaal niks doet, meent ze. De wetenschapper vindt dat er bij demonstraties veel wordt geframed en het daardoor lijkt alsof er daar alleen maar rechtse mensen en wappies staan: "Daar ben ik ook boos over."

#42 - OP Z'N KOP! met filosoof en ingenieur Martijntje Smits - Op z’n Kop!

De Vierde Golf

Om een breder geluid te laten horen is daarom het collectief De Vierde Golf opgericht. De beweging bestaat uit een groep mensen uit verschillende linkse partijen, maar ook ic-artsen, virologen, oud-politici, schrijvers en ambtenaren. "Onze voornaamste boodschap is dat er een pandemie bestendige-democratie moet komen", legt Smits uit. "Dus niet de grondrechten van mensen afpakken met een QR-pas, maar naar een systeem gaan dat de crisis kan opvangen."

Raar

Smits vertelt dat er artsen zijn die zich niet herkennen in de bewering van Hugo de Jonge, die beweert dat de ziekenhuizen momenteel vooral vol liggen met ongevaccineerde patiënten. Volgens Smits zouden die patiënten zich niet durven uit te spreken, omdat ze bang zijn gecanceld te worden. "Dat is toch raar?", aldus Rick van Velthuysen.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android. Beluister hier alle afleveringen van Op z'n Kop.

Ster advertentie
Ster advertentie