Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: 'Een ode aan David Clayton-Thomas'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: 'Een ode aan David Clayton-Thomas'

Blokhuis vindt dat meer mensen zijn muziek zouden moeten kennen. Hij brengt vandaag daarom een ode aan de man die bekend wordt als zanger van Blood, Sweat & Tears, maar zelf ook prachtige soloplaten maakt: David Clayton-Thomas.

Hij schrijft het en zingt het: Spinning Wheel een van de bekendste hits van Blood Sweat & Tears. David Thomas, want dat is zijn echte naam, komt uit de buurt van Toronto in Canada en wordt daar ontdekt door Ronnie Hawkins. Die Hawkins heeft er oog voor hoor, of oor. Hij komt uit Arkansas in de Verenigde Staten maar vestigt zich in Canada en verzamelt daar een begeleidingsgroep, Ronnie & The Hawks.

Blood, Sweat & Tear

David richt uiteindelijk zijn eigen band, The Shays op en vertrekt in 1964 met een opname onder de arm naar New York.Hij belandt in het blues en folk circuit in Greenwich Village en richt daar de band The Bossmen op. Maar op een avond speelt hij in Greenwich Village en daar hoort een van de koninginnen van de folk, Judy Collins hem zingen. Ze is erg onder de indruk en David wordt de nieuwe zanger van Blood, Sweat & Tears. De eerste single van het album met David wordt gelijk een enorme hit.

Toch wordt het David allemaal wat te veel. Hij stapt uit de band, maar keert uiteindelijk na drie platen weer terug bij Blood Sweat & Tears. Maar zo succesvol als het was, wordt het niet meer. De groep beleeft een dramatische tour in 1978 als de 31-jarige saxofonist Gregory Herbert aan een overdosis overlijdt in Amsterdam. Tussentijds blijft David soloplaten maken, zoals een heerlijk album Clayton in 1978.

'Wat een zanger'

De laatste jaren is David Clayton-Thomas steeds actief gebleven. Zijn laatste album, Say Somethin' is uit 2020. Davis is dan 79 jaar oud. Een opvallend nummer op die plaat heet Dear Mr. Obama. Het nummer is geïnspireerd door de toespraak die Obama hield bij de uitvaart van congressman Elijah Cummings. Woorden van hoop en inspiratie die contrasteren met de retoriek van verdeeldheid die de politiek van vandaag kenmerkt, zegt David. Een lied over verlangen naar waardigheid van onze leiders.

"Mooi, vind ik dat. Wat een zanger. Ik hoop dat ik jou – als dat nodig was - ook een beetje heb aangesproken, zoals Ricky dat ooit bij mij deed", aldus Leo.

#33 - Een ode aan een van de beste zangers: David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie