Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: The Highways of The Isley Brothers

foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: The Highways of The Isley Brothers

Vorige week overleed Rudolph Isley. Hij is een van de originele drie Isley Brothers. In deze podcast duikt Blokhuis in het prachtige werk van die band, die al in 1958 met ‘Shout’ een hit scoorde en nog steeds geliefd is door onder andere ‘The Highways Of My Life’.

Rudolph "Rudy" Bernard Isley werd geboren in 1939 en groeide op in Cincinnati, Ohio, waar hij op jonge leeftijd in de kerk begon te zingen. In zijn tienerjaren zong hij als lid van The Isley Brothers met Kelly, Ronnie en Vernon. In 1957, na de dood van Vernon, verhuisden de overige drie oudere Isleys naar New York om een ​​platencontract te zoeken, en namen later op voor kleinere labels totdat ze in 1959 een deal kregen met RCA Records, waar ze hun eerste belangrijke opname schreven, opnamen en uitbrachten, Shout. Dit werd een dikke hit, onder andere gecoverd door de Beatles.

Eigen Label

Na Shout namen de broers met bescheiden succes op voor andere labels, inclusief de top 40-hits Twist & Shout en de Motown-hit This Old Heart of Mine (Is Weak for You). In de jaren zestig richten Rudy en zijn broers het label T-Neck Records op. Ze voelden zich bij Motown een tweederangs band daar en er was geen ruimte voor eigen composities. Na hun breuk met Motown scoorden ze in 1969 een Grammy-winnende hit met It's Your Thing. Volgens sommigen het eerste échte succesvolle funk-nummer in de Amerikaanse hitlijsten.

3+3

In de jaren 70 komen twee jongere broers Isley bij de band en ook zwager Chris Jasper. Eerst als sessiemuzikanten, maar vanaf het album 3+3 (drie oudere broers en drie nieuwe leden) horen ze er echt bij. En laat dit nou nét volgens Leo het meest geweldige album van de band zijn!

The Isley Brothers hebben een hele goede tijd tot, laten we zeggen, 1983. Het album Between The Sheets, wat toen uitkwam, is namelijk het laatste album in de klassieke 3+3 samenstelling. Het is eigenlijk een soort antwoord op Sexual Healing van Marvin Gaye. Between The Sheets is gesampled in een miljoen nummers en dat kun je eigenlijk van heel veel Isley Brothers platen zeggen.

Het 'einde' van de Isley Brothers

Maar na deze plaat valt de boel uit elkaar. De jongere broers en de zwager gaan met zijn drieën verder. In 1986 stierf Rudy's oudste broer Kelly plotseling in zijn slaap aan een hartaanval. Kelly's dood verwoestte Rudy. Na het opnemen van de albums Smooth Sailin en Spend the Night verliet Rudy Isley in 1989 dan ook definitief de groep en de muziekindustrie om dominee worden.

Opvallend is nog dat Rudolph dit jaar een rechtszaak startte tegen zijn broer Ronald. Rudolph vond dat hij (en niet Ronald) recht heeft op de naam Isley Brothers. Dat zou een gezellig kerst beloven, maar voordat de broers elkaar in de rechtszaak zouden treffen, overleed Rudolph vorig week aan een hartaanval. Hij werd 84 jaar oud. Moge hij rusten in vrede.

Wil je meer horen over het leven van Rudolph Isley en de Isley Brothers? Je hoort het in een nieuwe Blokhuis: de Podcast. Nu op je podcastfeed!

#37 - The Highways of The Isley Brothers (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie