Podcast
PowNed

In wie moeten wij politiek gezien ons vertrouwen stellen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In wie moeten wij politiek gezien ons vertrouwen stellen?

De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan, maar wie kunnen wij politiek gezien nog vertrouwen? In de nieuwe aflevering van Op Z’n Kop brengen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen verschillende politieke issues aan het licht, in de hoop een verandering teweeg te brengen.

Het nieuws stond van de week vol in het teken van Sigrid Kaag, die werd opgewacht door demonstranten met brandende fakkels. Marianne: “Totale selectiviteit van de media, kleine dingen groot maken en grote dingen laten liggen.” Max, èèn van de fakkeldragers, loopt rond terwijl hij in de gaten wordt gehouden door twee bewakers. Dit kost (onnodig) geld, want sluit zo’n jongen dan gewoon op. “Daarvoor zit je in de politiek, om ervoor te zorgen dat dit soort mensen niet zomaar hun gang kunnen gaan. Niet om te janken in talkshows en het groter te maken dan het is.”

Een van de grote dingen die bijvoorbeeld blijft liggen, is GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger. Zij was van plan een debatavond over klimaatprotest bij te wonen, maar trok zich terug omdat ze niet wist dat het over geweld ging. “Dat is gewoon niet waar,” want de organisatie laat middels een video op Instagram duidelijk zien dat ze over inzet van geweld willen praten. Zo worden de fakkels gebruikt als afleiding in het nieuws, terwijl er een Kamerlid is die wil discussiëren over hoeveel gevangenisstraf je wil tolereren om met geweld het klimaat te redden.

'Digitale enkelband'

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaat akkoord met Europese eID, ondanks een motie van de Tweede Kamer. Hierdoor worden persoonlijke gegevens gedigitaliseerd en komt er een Europees digitaal paspoort. Marianne noemt het “een digitale enkelband”. Dus nu komt er een Europese wetgeving waar wij als land aan mee moeten werken, ondanks dat onze volksvertegenwoordiging dit niet wil. “D66 drukt dit dus gewoon door.”

Verschuiving

In de vorige editie van Op Z’n Kop ging het over de motie van Chris Stoffer (SGP) om het Parlement en haar volksvertegenwoordigers weer in positie te krijgen. Deze is inmiddels aangenomen. Maar ook Caroline van der Plas prikt door de leugens van D66 heen. “Dit soort mensen hebben we gewoon nodig.” Ondanks hun weinige zetels in de Kamer, brengen ze veel teweeg.

Er zijn nog te weinig mensen die zich uitspreken, maar dit heeft ook nog een andere oorzaak. “Mensen zijn gewoon bizar slecht geïnformeerd.” Marianne en Rick hopen op een verschuiving tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in de Eerste Kamer, zodat de herinrichting van de Tweede Kamer niet nog 2 jaar op zich laat wachten. “Het is zaak dat we het zelf gaan aanpakken.”

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop:

#91 - OP Z'N KOP! In wie moeten wij politiek gezien ons vertrouwen stellen? - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie