Podcast
BNNVARA

Psalmen van Paul Simon, Nick Cave, U2 en Boney M in Blokhuis de Podcast

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Psalmen van Paul Simon, Nick Cave, U2 en Boney M in Blokhuis de Podcast

Deze maand bracht Paul Simon een goed ontvangen album uit waarop hij werkt met bekende psalmen. In een lang muziekstuk behandelt hij de vragen over geloof, leven en dood. Maar Simon is natuurlijk niet de enige artiest die ooit aan de slag ging met psalmen. In de nieuwe Blokhuis: De Podcast een aantal goed uitgevoerde, en een aantal goedbedoelde voorbeelden.

Uiteraard wordt eerst Paul Simon onder de loep genomen. Blokhuis laat zien dat dit nieuwe album absoluut in lijn met ’s mans eerdere werk kan worden geplaatst. Zo gebruikte hij ooit delen van de Mattheus Passion en haalde hij inspiratie voor Bridge Over Troubled Water uit een oude gospel. Maar op zijn nieuwe werk is het geheel veel explicieter en blikt hij vooruit op het einde van zijn leven. Opvallend daarbij, is dat de tracks het midden houden tussen Christelijke beelden en uit het Joodse geloof. Zelf zegt hij daar in de podcast over: “I am not a doctor or a preacher, I have no particular guiding star”. Blokhuis legt uit dat het album ook op die manier moet worden uitgelegd: het is een persoonlijke zoektocht van Simon, waarin de luisteraar wordt meegenomen.

Nick Cave, U2 en Boney M als voorgangers

In de podcast horen we ook een aantal andere voorbeelden van artiesten die hun persoonlijke relatie met het geloof bezongen. Zo laat Blokhuis een stuk horen van Nick Cave, die vorig jaar een album uitbracht met nota bene dezelfde titel als het werk van Cave. Daarnaast is natuurlijk Into My Arms bekend, waarin Cave zijn relatie met God bezingt. Veel van Caves verwijzingen naar het geloof zijn ook terug te voeren op het moeilijke leven dat Cave heeft gehad. Ook daarvan hoor je in deze podcast een aantal voorbeelden.

Maar ook de teksten van U2 zit vol met psalmen. Hoe dat is ontstaan uit de verbinding die Bono voelde met David legt Blokhuis uit in de podcast. Daarin gaat het ook over de manier waarop de Bijbelse koning terugkomt in het werk van Leonard Cohen, en in zijn allerbekendste werk Hallelujah. Maar via het door U2 gebruikte Psalm 23 (Love Rescue Me) belandden we ook bij rapper Coolio, wiens Gangsta’s Paradise uit het begin van die psalm komt. En soms klinkt zo’n Psalm ook juist heel vrolijk als je er muziek van maakt. Dat gebeurde met de bewerking van Boney M op een klaagzang uit de tijd van de babylonische ballingschap. Ook de achtergronden daarvan hoor je in een nieuwe Blokhuis: De Podcast.

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering:

#21 - Psalmen van Paul Simon, Nick Cave, U2 en Boney M (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie