Artiest

Paul Simon

  1. Artiestenchevron right
  2. Paul Simon

Paul Simon is een Amerikaanse singer-songwriter, die in de jaren zestig doorbreekt als helft van het duo Simon and Garfunkel. Het tweetal scoort zeven top 10-hits in Nederland. Ook solo is hij erg succesvol. Vooral zijn album Graceland uit 1986 wordt gezien als een klassieker.

Biografie

Paul Frederic Simon wordt op 13 oktober 1941 geboren in Newark, New Jersey, als zoon van Hongaars-Joodse ouders. Hij krijgt zijn liefde voor muziek met de paplepel ingegoten, want zijn vader Louis Simon is naast docent bassist en bandleider, die optreedt onder de naam Lee Sims. Op elfjarige leeftijd ontmoet Paul Simon schoolgenoot Art Garfunkel. Nadat ze samen in een schoolmusical hebben opgetreden, beginnen ze samen te zingen tijdens muziekavonden, geïnspireerd door hun idolen The Everly Brothers. Simon begint zich ook te verdiepen in blues en folk en schrijft in het jaar dat hij dertien wordt zijn eerste liedje, genaamd The Girl For Me. Een maand na Simons zestiende verjaardag verschijnt zijn eerste plaatopname met Garfunkel: de single Hey, Schoolgirl, met Dancin’ Wild op de B-kant. Het plaatje verschijnt onder het pseudoniem Tom & Jerry.

Tom & Jerry

Het nummer Hey, Schoolgirl is in 1957 een bescheiden hit in de VS en er verschijnen nog twee singles in 1958: That’s My Story en Our Song. Daarna gaan ze solo verder. Paul Simon maakt tussen 1959 en 1964 enkele plaatjes onder de naam Jerry Landis. Art Garfunkel brengt twee singles uit als Artie Garr. Andere artiestennamen die Simon gebruikt voor plaatopnames zijn True Taylor (de single True Or False, 1958) en Paul Kane (Carlos Dominguez, 1963). Daarnaast maakt hij deel uit van de groep Tico and The Triumphs, wiens single Motorcycle nipt de Billboard Hot 100 haalt in januari 1962. De liedjes die hij schrijft onder zijn pseudoniem Jerry Landis worden opgenomen door diverse artiesten, waaronder Ritchie Cordell, Lori Rodgers, Benny Quick, Dotty Daniels en Kim Fowley.

Simon & Garfunkel

Zes jaar na hun laatste gezamenlijke single onder de naam Tom & Jerry brengen Paul Simon en Art Garfunkel in oktober 1964 hun eerste album als duo uit, getiteld Wednesday Morning, 3AM. Ditmaal onder de naam Simon and Garfunkel. Naast enkele traditionele folksongs en een Bob Dylan-cover bevat de elpee een handvol nummers die Simon zelf geschreven heeft, waaronder The Sounds Of Silence. Een geremixte versie van dit liedje, nu The Sound Of Silence geheten, wordt in het najaar van 1965 op single uitgebracht en is begin 1966 de eerste hit voor het duo in Nederland. Deze uitvoering komt terecht op het tweede album, Sounds Of Silence, dat ook de top 10-singles Homeward Bound en I Am A Rock bevat. Tussen de twee Simon and Garfunkel-albums door brengt Simon in Europa de solo-elpee The Paul Simon Songbook uit.

Bridge Over Troubled Water

Veel van de liedjes die Paul Simon gedurende zijn reisjes naar London heeft gemaakt, komen terecht op het derde Simon and Garfunkel-album Parsley, Sage, Rosemary And Thyme, dat eind 1966 verschijnt. Diverse nummers van het duo worden in 1968 gebruikt in de speelfilm The Graduate, met Dustin Hoffman in de hoofdrol. Het liedje Mrs. Robinson is speciaal voor de romantische film geschreven en is een grote hit. De soundtrack bezorgt Simon and Garfunkel een top 10-notering in de Nederlandse elpeelijst. Mrs. Robinson is ook te vinden op de vierde langspeler Bookends. The Boxer is in april 1969 het eerste voorproefje van het laatste studioalbum Bridge Over Troubled Water. De elpee verschijnt in januari 1970 en brengt dertien weken op de eerste plek van de albumlijst door. De titelsong is een grote hit, evenals de singles El Condor Pasa en Cecelia (beide nummer 1).

Paul Simon solo

Paul Simon en Art Garfunkel gaan in 1970 voor de tweede keer uit elkaar, wederom met solocarrières in het verschiet. Simon doet het van meet af aan goed. Zijn titelloze tweede album bereikt in maart 1972 de tweede plek in de elpeelijst, onder Harvest van Neil Young, en brengt de hits Mother And Child Reunion en Me And Julio Down By The Schoolyard voort. Datzelfde jaar verschijnt de verzamelelpee Simon And Garfunkel’s Greatest Hits, die zes weken bovenaan de verkooplijst staat. Simons derde soloplaat There Goes Rhymin’ Simon doet het in Nederland minder goed dan zijn voorganger, hoewel de singles Loves Me Like A Rock en Kodachrome toch de hitparades bereiken. Opvolger Still Crazy After All These Years mist op een haar na de top 10. Het titelnummer noch 50 Ways To Leave Your Lover zijn hits, maar groeien later uit tot klassiekers.

Concert In Central Park

Paul Simon laat zijn fans lang wachten op zijn volgende plaat vanwege de scheiding met zijn eerste vrouw Peggy Harper. Hij komt in 1980 ijzersterk terug met One-Trick Pony, dat de top 10 bereikt, mede dankzij de hit Late In The Evening. Een jaar later staat hij weer op de planken met Art Garfunkel, voor een historisch concert in Central Park. De reünie wordt op plaat uitgebracht en de concertregistratie staat in Nederland maar liefst zestien weken op nummer 1. De samenwerking is echter maar van korte duur en hun wegen scheiden zich daarna voor langere tijd. Paul Simon treedt in 1983 in het huwelijk met actrice Carrie Fisher, vooral bekend als Princess Leia uit de Star Wars-films. Datzelfde jaar verschijnt de elpee Hearts And Bones. De plaat verkoopt goed, al scheiden Simon en Fisher in 1984 al.

Graceland

Teneergeslagen door het uitblijven van een grote hit en zijn mislukte huwelijk met Fisher, blijft het wederom enige tijd stil rondom Paul Simon. Hij herpakt zich wanneer een vriend hem een cassettebandje geeft met daarop uitbundige liedjes uit Soweto. De muziek uit de Zuid-Afrikaanse townships roepen herinneringen op aan de muziek waar hij zo dol op was in zijn jeugd. De zanger zoekt The Boyoyo Boys, Stimela en Joseph Shabalala op in Zuid-Afrika, maar het muzikale uitwisselingsproject stuit op kritiek vanuit de internationale gemeenschap vanwege het handelsembargo met het Apartheidsregime. Paul Simon zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. De liedjes komen in september 1986 terecht op zijn zevende album Graceland, dat muziek openbaart uit een door rassensegregatie en een internationale boycot verstilde natie. De plaat staat in Nederland elf weken op nummer 1.

Laatste hit

Graceland bezorgt Paul Simon zijn grootste solohit in de vorm van You Can Call Me Al. Acteur Chevy Chase is naast de zanger in de videoclip te zien. De single The Boy In The Bubble is begin 1987 een aanzienlijke hit. Later dat jaar wordt de inmiddels tien jaar oude verzamel-elpee Greatest Hits, Etc. opnieuw uitgebracht en verkoopt eveneens goed. Het succes van Graceland zorgt voor een hernieuwde interesse voor Afrikaanse muziek. Paul Simon laat zich voor zijn album The Rhythm Of The Saints inspireren door muziek uit Brazilië, Kameroen, Puerto Rico, Ghana en de Cariben. De single The Obvious Child, met percussie van de batucadagroep Olodum, is in 1990 zijn laatste hit. Tien jaar na zijn reünie met Art Garfunkel geeft Paul Simon opnieuw een groot concert in Central Park, nu solo.

Edie Brickell

In 1992 treedt Paul Simon voor de derde keer in het huwelijk, ditmaal met zangeres Edie Brickell, bekend van het nummer What I Am. De twee krijgen drie kinderen samen en de tussenpozen tussen Simons albums worden alsmaar langer. Hij maakt enkele reizen naar Puerto Rico ter inspiratie voor zijn album Songs From The Capeman uit 1997, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van bendelid Salvador Agron. De plaat is een relatieve flop, net als de opvolger You’re The One uit het jaar 2000. Hij gaat in 2004 opnieuw op tournee met Art Garfunkel. Zijn twaalfde soloalbum So Beautiful Or So What bereikt in 2011 de top 10, zijn hoogste notering in 21 jaar. De jubileumuitgave van Graceland en het nieuwe album Stranger To Stranger eindigen eveneens in de top 10. In 2018 verschijnt zowel het studioalbum In The Blue Light als geremixte versie van Graceland.