Podcast
PowNed

Marianne Zwagerman: 'Leg dan uit waarom die wet verplaatsing bevolking nodig is!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Zwagerman: 'Leg dan uit waarom die wet verplaatsing bevolking nodig is!'

Na de inval van Rusland in Oekraïne is de Wet verplaatsing bevolking in Nederland van stal gehaald. In de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! zetten Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen hun vraagtekens bij deze beslissing.

Twee weken geleden werd de Wet verplaatsing bevolking van stal gehaald, een noodwet uit 1952 die voor het geval van oorlog, oorlogsgevaar, daaraan verwante of daarmede verband houdende buitengewone omstandigheden” de overheid toestaat te kunnen ingrijpen. Marianne Zwagerman vraagt zich in de nieuwe aflevering van de podcast Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen af waarom het nodig is dat die noodwet weer is geactiveerd. We zien wel dat er veel Oekraïners deze kant opkomen, maar wat is nou precies de aanleiding?

Mensonterende omstandigheden

Zwagerman haalt een artikel van RTV-Noord aan, waarin staat dat in oktober in Ter Apel al aan de bel is getrokken vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Voor het asielzoekerscentrum stond een tent, waar destijds 650 mensen in zaten terwijl er maar 250 in kunnen. "Mensen zaten daar in mensonterende omstandigheden. Dat is daar volledig uit de klauwen gelopen."

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde daarom vlak voor het nieuwe kabinet werd geïnstalleerd gemeenten dwingen asielzoekers op te nemen en daarom hadden ze die noodwet nodig: want bijvoorbeeld Gorinchem dwingen asielzoekers op te nemen, bleek wettelijk niet mogelijk te zijn. "Er zijn bussen naar Ter Apel gereden om die mensen ergens anders heen te brengen en die zijn leeg teruggekeerd, want niemand wilde die asielzoekers opnemen. Wij laten dat toe. Daar is de wet voor nodig, maar dan denk ik: zeg dat dan gewoon. Leg het uit!"

#57 - OP Z'N KOP! Wat zit er achter de Wet verplaatsing bevolking? - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie