Podcast

Was Judy Resnik te leuk om een astronaut te zijn?

foto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Was Judy Resnik te leuk om een astronaut te zijn?

Tsjongejonge, wat een titel weer boven dit artikel. Moet het nu echt meteen over het uiterlijk gaan als een astronaut eens een keer een vrouw is? Ja, in dit geval moet dat. Actrice Judy Lijdsman maakte namelijk een voorstelling over astronaut Judy Resnik, met als titel: You’re too cute to be an astronaut.

Judy Resnik (op de foto rechtsboven) was een briljante astronaute. Ze had al een indrukwekkende carrière als ingenieur, toen ze in 1978 werd geselecteerd voor het NASA Space Shuttle-programma. Haar eerste vlucht met de space shuttle was de succesvolle missie STS41E, die op 30 augustus 1984 werd gelanceerd. Ze was daarmee de tweede Amerikaanse vrouw in de ruimte.

Tegenwoordig kijken we daar niet echt meer van op, maar toen was het echt bijzonder. Toen ene Hillary Clinton als tiener een brief naar de NASA schreef, kreeg ze nog als antwoord: “Vrouwen kunnen geen astronaut worden”.

Laten we het over het werk hebben

Actrice Judy Lijdsman, bekend van series als Dokter Tinus en Flikken Maastricht, kruipt in de nieuwe voorstelling ‘You’re too cute to be an astronaut’ in de huid van haar naamgenoot Judy Resnik. “Ik zag een interview met Resnik waarin erg de nadruk wordt gelegd op het feit dat ze vrouw is”, vertelt Lijdsman aan Hens Zimmerman. “Bijna alle vragen die ze krijgt gaan daarover.”

De interviewer deed echt wel zijn best, aldus Lijdsman, maar slaat toch de plank mis. “Ik vind dat Resnik dat zo goed deed, en elke keer terugging naar het werk – en eigenlijk vooral niet wil benadrukken dat ze vrouw is. Dat bewonder ik, zo wil ik dat ook.”

Tragisch einde

Eerder deze maand werd op de bodem van de oceaan een groot stuk van de space shuttle Challenger teruggevonden. Op 28 januari 1986 verging de Challenger, slechts 73 seconden na de lancering, en overleden alle zeven astronauten van de missie STS51L. ‘Obviously a major malfunction’. Eén van de astronauten aan boord was Judy Resnik. Ze werd 36 jaar.

De voorstelling 'You’re too cute to be an astronaut' speelt in december in het TapasTheater in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie