Programma

NASA is op zoek naar astronauten voor een nieuwe maanmissie

  1. Nieuwschevron right
  2. NASA is op zoek naar astronauten voor een nieuwe maanmissie

Zoek je nog een baan? In 2024 wil NASA weer naar de baan en is voor deze missie weer op zoek naar astronauten.

Hoe bijzonder is het dat de NASA weer begint met maanmissies? Wouter belt met Rob van der Berg van Space Expo: "Nou dat is heel bijzonder. De laatste keer heb ik nog wel meegemaakt, maar toen was ik nog heel jong. Dat was 1972. Sindsdien zijn we niet meer met mensen teruggeweest op de maan. Is er nog wat te ontdekken daar? "Ja genoeg. We weten nog steeds niet precies hoe de maan is ontstaan. De maan kan ook weer dienen als een handige springplank voor Mars en verder het heelal in", vertelt Van Der Berg.

Sollicitatieprocedure

Bij de laatste keer dat een sollicitatieprocedure is gestart voor astronauten hadden 18.300 mensen zich aangemeld en konden 11 worden aangenomen. Wat maakt het zo zwaar? "Je moet inderdaad super gezond zijn. Je moet een master-opleiding hebben in de technologische of wetenschappelijke opleidingen. Je kunt het nog compenseren als je 1000 uur als piloot-commondant hebt gevlogen", vertelt Van Der Berg. Toch is er ook meer nodig. "Als je alle papieren hebt dan begint de zwaarste selectie en dat is vooral een psychologische selectie. Je moet in staat zijn om ver van de aarde problemen op te lossen waar je misschien niet voor opgeleid bent. Je mag niet in paniek raken. Geen heimwee krijgen je moet als astronaut vooral heel aardig zijn."

Quote

Een astronaut moet vooral heel erg aardig zijn

Rob van der Berg

Waarom zijn we niet eerder terug geweest naar de maan? En gaan ze wel 2024 redden? Je hoort 't hieronder:

Rob van den Berg: 'een astronaut moet vooral heel erg aardig zijn'

WOUT2DAY EN VINYL FRIDAY

Je hoort Wouter van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur met Wout2Day en op vrijdag met Vinyl Friday op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie