Podcast

Is de aarde eigenlijk gewoon een enorme accu?

foto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de aarde eigenlijk gewoon een enorme accu?

Elke dag wordt de aarde gebombardeerd met enorme hoeveelheden zonlicht. Dankzij de dampkring blijft een flink deel van die energie gevangen op en rond de aarde. Bevat de aarde dan nu meer energie dan gisteren? Is de aarde een enorme batterij? Hens Zimmerman legt het uit in de nieuwste aflevering van Zimmerman in Space.

Onze enige energiebron is de zon. Al miljarden jaren stuurt deze 24 uur per dag miljarden aan kilojoules naar de aarde. Een deel daarvan wordt gereflecteerd, maar een ander deel wordt geabsorbeerd en zorgt ervoor dat bloemen kunnen groeien, en dat je op je smartphone dit artikel kunt lezen.

Steeds meer energie

De wet van behoud van energie schrijft voor dat deze energie nooit verloren gaat en grotendeels binnen de atmosfeer van de aarde blijft, in welke vorm dan ook: warmte, licht, elektriciteit, bewegingsenergie, massa of nog iets anders. De aarde is namelijk een gedeeltelijk gesloten systeem als de energie eenmaal binnen is. En ondertussen blijft de zon maar schijnen en schijnen en energie toevoegen – maar verdwijnen doet het niet.

Extreem weer

Bevat de aarde dus nu meer energie dan gisteren? De aarde is in zekere zin inderdaad een batterij. Daaraan danken we het dat we beschikken over een aangenaam klimaat waarin te leven valt. De aarde is gemiddeld ongeveer 15 graden Celsius, omdat de aardatmosfeer en het aardoppervlak daaronder samen als een accu warmte vasthouden en over de aarde verdelen. Zonder de atmosfeer zou het op aarde ongeveer net zo warm zijn als op de maan – zo’n -18 graden Celsius. Maar dan wel met enorme extremen: overdag plus 120 graden, en ’s nachts -130 graden. Niet zo comfortabel dus.

Optellen en aftrekken

Maar als de aarde nu meer energie bevat dan gisteren, waar blijft die energie dan? Kan dat niet gevaarlijk zijn, of juist handig? En als Hens een denkfout heeft gemaakt: waar gaat die energie dan wél heen? Dat hoor je als de je hele podcast beluistert. Pak er maar een rekenmachine bij, want er wordt flink gerekend.

Ster advertentie
Ster advertentie