Podcast

Hoe een Nederlands instrument in de ruimte methaan-uitstoters betrapt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een Nederlands instrument in de ruimte methaan-uitstoters betrapt

Iedereen kijkt wel eens op buienradar of KNMI om te kijken of er een paraplu mee moet. Dat die voorspellingen meestal betrouwbaar zijn, danken we mede aan satellieten. Zimmerman in Space ging langs bij het KNMI en hoorde alles over de metingen aan het weer en het klimaat. En over een land dat zijn methaan-uitstoot iets te rooskleurig voorstelt.

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar het is pas sinds 1960 dat er satellieten rond de aarde draaien die ons in staat stellen om preciezere weersvoorspellingen te doen. Inmiddels monitoren die satellieten niet alleen het weer, maar ook vulkaanactiviteit, luchtverontreiniging, olievlekken, overstromingen, bosbranden en grondgebruik. En dat levert regelmatig verrassende informatie op.

Nederlands trots Tropomi

Op 13 oktober 2017 werd als onderdeel van het Copernicus-programma de Sentinel 5P-satelliet gelanceerd, met aan boord het Tropomi-instrument (TROPOspheric Monitoring Instrument). Dat is van Nederlandse makelij en is speciaal ontwikkeld om de luchtkwaliteit te meten. Tropomi heeft vier detectoren die samen een deel van het infrarood, zichtbaar licht en ultraviolet kunnen waarnemen. Zo ziet het instrument de belangrijkste onderdelen van de dampkring, waaronder ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide, aerosolen en het zware broeikasgas methaan.

Methaanuitstoters betrapt

Eind vorig jaar bleek uit metingen van Tropomi nog dat Australische kolenmijnen veel meer methaan uitstoten dan het land zelf opgeeft. En dit jaar werd duidelijk dat de methaanuitstoot in 2021 sneller toenam dan in enig ander gemeten jaar. Het Nederlandse instrument biedt dus aantoonbaar meer inzicht in de huidige staat van het klimaat.

In de meest recente podcast Zimmerman in Space kun je een interview horen dat Hens Zimmerman over Tropomi had met Pepijn Veefkind, senior scientist R&D Satelliet Waarnemingen bij het KNMI.

Ster advertentie
Ster advertentie