Podcast
PowNed

Econoom Van der Ploeg: 'Rutte grootste verstopper van Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom Van der Ploeg: 'Rutte grootste verstopper van Nederland'

Mark Rutte is nu al een hele tijd onze premier, maar zit hij er ondertussen niet te lang? Juist nu staat Nederland op het gebied van klimaat en energie voor een aantal enorme uitdagingen en is leiderschap vereist, maar vinden we dat nog wel bij Rutte? Volgens econoom en oud-politicus Rick van der Ploeg niet. "Rutte is op een aantal punten de grootste verstopper van Nederland."

Op het gebied van klimaat en energie is er in Nederland de afgelopen tien jaar niet met vooruitziende blik geregeerd en is te lang gewacht met oplossingen, vindt Van der Ploeg, die staatssecretaris was in het kabinet-Kok II en tegenwoordig werkt als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en het prestigieuze Oxford. Zo werd jarenlang de intensieve landbouw gestimuleerd en nu moet je alle boeren uitkopen vanwege de stikstofuitstoot, vervolgt hij. Ook op het gebied van energie zijn we te afhankelijk van dictatoriale landen, zo blijkt met de oorlog in Oekraïne: "Je moet als Europa proberen geopolitiek onafhankelijk te zijn", zegt Van der Ploeg in Op z'n Kop in gesprek met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman.

In plaats van oplossingen wordt momenteel alle ellende afgekocht. Nederland is een land geworden van alles afkopen, zoals bij de boeren, vindt Van der Ploeg. "Dan ben je niet aan het regeren". Volgens de oud-PvdA'er dient een premier grote problemen aan te pakken: "Nederland heeft op bestuurlijke niveau gefaald. We staan voor grote problemen en we moeten allemaal de koppen dezelfde kant op krijgen. Ik denk dat Rutte er te lang gezeten heeft."

Bubbels

Maar hoe doe je dat dan, 'alle koppen dezelfde kant' op krijgen? Sinds corona lijkt het wel alsof het land verdeeld is in kampen. Uit data op sociale media blijkt ook dat mensen in bubbels leven en in die bubbels informatie tot zich nemen en eigenlijk totaal niet luisteren naar elkaars argumenten.

Van der Ploeg zegt dat het belangrijk is dat je problemen van burgers eerst moet erkennen en een eerlijk verhaal vertelt. Hoe voer je een vergroening in zonder dat mensen met een laag inkomen daar de dupe van zijn? "Zorg dat er draagvlak voor het politieke beleid komt. En als je dat niet aan Rutte kunt overlaten, dan aan een vakminister."

Maar ja, wie moet de kar dan trekken? Luister nu naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

#78 - OP Z'N KOP! Met econoom en oud-politicus Rick van der Ploeg - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie