Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: The Zombies zijn niet te stoppen!

  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: The Zombies zijn niet te stoppen!

Deze maand kwam er een nieuw album van The Zombies uit, ruim 60 jaar na de oprichting van de band. Blokhuis duikt in de geschiedenis van de band die met een onderbreking al sinds 1961 bestaat.

De debuutsingle uit 1964 ‘She’s Not There’ werd in Engeland meteen een hit, in de VS een nog grotere hit en in Nederland deed het nummer helemaal niks. Hier werd het pas een hit in 1977, toen Santana het nummer opnam voor zijn album Moonflower. She's Not There geeft de groep dus een vliegende start en The Zombies richten zich vooral op Amerika. Maar dan komt er meteen zand tussen de raderen. De band neemt singles op, maar die leveren geen succes op, dus komt er ook geen nieuw album.

Uiteindelijk gooien ze het over een andere boeg en tekent de groep bij een ander label, CBS. Het tweede Zombies-album komt uit in 1968 en heet Odessey And Oracle. Odessey is verkeerd gespeld omdat de tekenaar van de hoes van het album het woord verkeerd tekende, en toen hebben ze het maar zo gelaten. En alhoewel het een prachtige plaat is, wordt de eerste single alweer niet goed ontvangen. Het vertrouwen in The Zombies is op dit punt zo laag, dat het label geen budget beschikbaar stelt voor een fatsoenlijke stereomix van de LP. Die betalen Argent en White – die als songwriters het meest verdienen – uit eigen zak.

Maar ook dit album levert weinig op. De groep heeft nog amper optredens en valt uit elkaar. Maar dan blijkt dat de laatste single van Odessey & Oracle na een hele lange aanloop alsnog een grote hit wordt in Amerika. Toch komt de groep, ondanks die verrassende hit, niet meer bij elkaar. Ze zijn al met andere plannen bezig. Andere muzikanten springen op dat moment in dat gat, er touren op een gegeven moment zelfs twee nep-Zombies door de VS, een met Dusty Hill en Frank Beard, van de latere band ZZ-Top.

In 1990 komen de oude Zombieleden zonder Rod Argent bij elkaar voor een album The Return of the Zombies en uiteindelijk vinden Argent en Blunstone elkaar weer in 2000. Ze gaan samen optreden en nemen een plaat op. Vanaf 2004 noemen ze zich samen, met wat sessiemuzikanten, weer The Zombies. En nu, ruim zestig jaar na oprichting van de band, brengen ze de plaat Different Game uit. En die is behoorlijk goed!

Wil je meer weten over de geschiedenis van The Zombies en de eigen muzikale stappen van zanger Colin Blunstune en toetsenist Rod Argent? Beluister dan Blokhuis de Podcast!

#13 - The Zombies niet te stoppen (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie