Podcast

Dit ruimtevoertuig stelt ons in staat om de zon aan te raken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit ruimtevoertuig stelt ons in staat om de zon aan te raken

Wat vliegt daar met een rotgang om de zon? De Parker Solar Probe! Het ruimtevoertuig stelt ons in staat om de zon aan te raken, legt Hens Zimmerman uit.

De Parker Solar Probe is het tot nu toe snelste ruimtevaartuig ooit, op 12 augustus 2018 speciaal gelanceerd om de zon te onderzoeken. Parker draait elliptische banen rond de zon, in de loop van in totaal zeven jaar moeten dat 24 onwentelingen worden.

Touching the sun

Vorig voorjaar was de Parker Solar Probe het eerste mensgemaakte ding dat ooit door de corona van de zon vloog. ‘De mensheid heeft de zon aangeraakt’, liet NASA naar aanleiding van die gelegenheid weten.

In de corona, de hete atmosfeer rond de zon die bij een zonsverduistering zichtbaar als een lichtkrans, deed het voertuig onderzoek naar energiestromen die niet alleen de corona verwarmen, maar ook de zonnewind verder opjagen. Aan boord is een speciaal hitteschild van koolstofvezelcomposiet om de Parker en de apparatuur aan boord te beschermen. Zonder dat schild zou de apparatuur binnen een minuut de geest geven.

Door de zonnevlammen

Het hitteschild beschermt zelfs tegen de hitte van zonnevlammen. Dat is maar goed ook, want dat is precies waar de Solar Probe binnenkort doorheen zal vliegen. Zeven keer dichter bij de zon dan enig ander ruimtevaartuig zijn we dan geweest. Dan hebben we echt de zon aangeraakt, zou je kunnen zeggen.

Wil je precies weten hoe de Parker Solar Probe banen rond de zon maakt, en hoe dat ons beeld van de zon gaat veranderen? Luister dan naar de hele podcast van Zimmerman in Space.

Ster advertentie
Ster advertentie