Podcast
EO

Alain Clark over Father And Friend: 'Denk dat ik hoopte dat die dialoog realiteit was'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Alain Clark over Father And Friend: 'Denk dat ik hoopte dat die dialoog realiteit was'

Father en Friend betekende 15 jaar geleden de grote doorbraak van Alain Clark. Maar hoe is de band tussen Alain en zijn vader echt? In de nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting duikt Martine ten Klooster samen met de zanger in de emotie achter de hit.

"Een leuke herinnering", noemt Alain het moment waarop hij het nummer bedacht. 15 jaar geleden is hij druk bezig met het schrijven van een album. "Ik had al behoorlijk aantal stukken geschreven waar ik gewoon enthousiast en blij mee was. En een vriend van mij - die ik al vanaf mijn negende ken en die mij dus ook heel goed kent en mijn familie - zei: 'Is het niet een leuk idee om een keer wat met je vader op te nemen?'"

Een openbaring

Dane Clark, de vader van Alain, is zelf soulzanger en zong jarenlang in een coverband. Als klein jongetje ging Alain dus mee naar zijn optredens. "Dus dat was voor mij zo normaal mijn hele leven en zo dichtbij, dat ik het gewoon niet heb gezien als een hele voor de hand liggende gedachte. Het was eigenlijk té gewoon."

Het was dus zijn vriend die "op het knopje drukte", zoals Alain het zelf omschrijft. "Dus toen ben ik meteen naar mijn studio gefietst, mijn gitaar gepakt en ik heb eigenlijk dat lied in 10 minuten of een kwartier geschreven, want het rolde er gewoon meteen uit."

Vader en zoon

"Die middag heb ik mijn vader gebeld met: 'Pap, je moet eventjes je e-mail checken. Ik heb je liedje gestuurd en ik zat heel leuk vinden om met je op te nemen'", vertelt de zanger. "Dus toen belde hij me eigenlijk meteen 10 minuten later terug, hoe mooi hij het vond en dat hem natuurlijk leuk leek om dat te doen."

15 jaar na die dag wordt het voor Alain steeds duidelijker vanuit welke emotie hij de tekst schreef. "Ik denk eigenlijk dat ik het heb geschreven als een uitnodiging naar mezelf toe, om dichterbij mijn vader te komen en op die manier dus ook dichter bij mezelf te komen."

'Mindfuck'

Alain schreef het nummer zonder zijn vader en dat betekent ook dat hij lyrics over zichzelf moest schrijven, waaronder 'I’m so proud of you'. "Een soort mindfuck", noemt hij het. "Ik denk dat ik hoopte dat die dialoog tussen ons een realiteit was."

Luister hieronder naar de aflevering:

#7 - ALAIN CLARK zegt eerste PAPA IK HOU VAN JE via LIEDJE (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie