Podcast
PowNed

SGP Kamerlid Chris Stoffer dient motie in: ‘Tweede Kamer moet spreken in de belangen van alle Nederlanders’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP Kamerlid Chris Stoffer dient motie in: ‘Tweede Kamer moet spreken in de belangen van alle Nederlanders’

Het is allemaal leuk en aardig dat organisaties als Urgenda - gefinancierd met geld van de Postcodeloterij - de Staat kapot procederen om hun klimaatagenda uitgevoerd te krijgen. Of dat iemand als Johan Vollenbroek en zijn Mobilisation for the Environment het leven van boeren zuur maakt vanwege stikstof. Maar namens welke achterban praten zij eigenlijk?

Motie

Chris Stoffer (Kamerlid SGP) heeft nu samen met BBB en JA21 een motie ingediend om wettelijk te kunnen verbieden dat organisaties die nauwelijks burgers vertegenwoordigen via rechters ingrijpende maatregelen afdwingen. Hij wil een 'indringende toets op de representativiteit van belangenorganisaties', vertelt hij in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Wat is nou precies het probleem? Met veel geld kunnen milieuclubs allerlei dure advocaten inhuren om hun zin bij de rechter af te dwingen, terwijl alleen hun belang (het milieu) ermee gediend is en het belang van gewone mensen over het hoofd wordt gezien. Dit terwijl de politiek en de Tweede Kamer het algemeen belang zouden moeten dienen.

‘Zet nou eens verstandige stappen’

Stoffer vindt dit fundamenteel verkeerd, en ziet het bovendien dat dit leidt tot maatschappelijke problemen: "Zet nou eens verstandige stappen. Bedrijven willen wel groene energie maar zorg voor voldoende technisch personeel. Wanneer dit niet lukt, stapt zo'n Urgenda naar de rechter en gaan we stappen ondernemen die totaal contraproductief zijn."

Neem die stikstofdiscussie, daarmee wordt het hele land lamgelegd: "Nu worden mensen onzeker en verliezen ze het vertrouwen in de overheid, dat ontwricht de maatschappij. Mensen zijn er klaar mee. Dat wordt mede veroorzaakt door dit soort kleine dingen", aldus Stoffer.

Postcode Loterij

De Postcode Loterij ondersteunt veel van dit soort organisaties financieel, waardoor zij eindeloos kunnen blijven procederen. Door de miljoenen van de loterij zijn natuurmonumenten de grootste particuliere grootgrondbezitters van Nederland. Hierdoor kunnen ze overal hun eigen gang gaan, zonder rekening te houden met het belang van de burgers.

Benieuwd naar de nieuwe aflevering van Op z'n kop? Luister hem hier!

#90 - OP Z'N KOP! Met SGP Kamerlid Chris Stoffer over algemeen belang - Op z’n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie