Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: 'De schatkamer van soullabel Stax Records'

foto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: 'De schatkamer van soullabel Stax Records'

Soul van Stax. De soul uit Memphis in het zuiden van de Verenigde Staten. Leo houdt er wel van. Het label van Sam & Dave, Otis Redding. Isaak Hayes en the Staple Singers. Er kwam vorige week een box uit met 146 demo’s uit de Stax studios. Het geeft een prachtig inzicht in hoe er gewerkt werd bij Stax. De box Written In Their Soul, the Stax Songwriters Demo’s, is een schatkist voor de liefhebber van soul.

Soulmuziek gaat vaak over trots en civil rights, maar ook over liefde en ontrouw. In de podcast meer hierover. In 1957 richtten broer en zus Jim Stewart en Estelle Axton in Memphis het platenlabel Sattelite Records op, later omgedoopt tot Stax (St van Stewart, ax van Axton).

Aanvankelijk brachten ze countrymuziek uit, want Jim en Estelle zijn witte Amerikanen en in de jaren 50 beland je dan bijna automatisch in de pop of country. Maar de producer van het label, Chips Moman, introduceert rhythm & blues bij Jim en Estelle en als later de zwarte zingende dj Rufus Thomas in gesprek met de twee komt, besluiten ze het roer om te gooien en vooral rhythm & blues op te nemen. Zeg maar: soulmuziek.

Stax groeit in de jaren zestig uit tot een belangrijk soullabel, met geweldige artiesten als Rufus en Carla Thomas, Sam & Dave, Booker T & The MG’s, Eddie Floyd en vooral Otis Redding.

Wil je meer weten over het een van de mooiste soullabels, Sax Records? Luister dan Blokhuis de Podcast!

#25 - De schatkamer van soullabel Stax Records (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie