Podcast
BNNVARA

Nieuwe aflevering van Blokhuis De Podcast: Hoe Jeff Beck aan de wieg stond van Stevie Wonders Superstition

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe aflevering van Blokhuis De Podcast: Hoe Jeff Beck aan de wieg stond van Stevie Wonders Superstition

Met de start van een nieuw jaar is ook de wekelijkse podcast van de leukste muziekprofessor van Nederland terug! Die podcast klinkt net een beetje anders is daarmee nog meer een toevoeging voor de mensen die al iedere week luisteren naar Blokhuis.

Iedere week praat Leo Blokhuis je bij met hét verhaal van één van de grootste artiesten uit de muziekgeschiedenis. Hij trapt het seizoen af met het levensverhaal van gitaarvirtuoos Jeff Beck.

Naast dat Beck een succesvolle solocarrière heeft gehad was hij ook belangrijk voor bijvoorbeeld The Yardbirds. Bij die formatie verving Beck Eric Clapton, en zorgde hij ervoor dat de muziek van die band heel anders ging klinken dan het deed. Hij leidde die formatie van een bluesband naar een populaire popgroep met enorm veel invloed op de muziekgeschiedenis. In de podcast hoor je bijvoorbeeld hoe Beck een citar-achtige sound in zijn muziek ging gebruiken.

Een wereldhit met Stevie Wonder

Na een succesvolle periode als soloartiest valt het ook Stevie Wonder op dat Jeff Beck een uitstekende gitarist is. Hij vraagt de gitarist te spelen op zijn 1972 album Talking Book. In ruil daarvoor zou Wonder een nummer voor Beck schrijven. Tijdens de productie van dat album verzint Beck een drumpartij waar Wonder helemaal verzot op is. Wonder improviseert er een loopje op, en zo ontstond Superstition, voor het Beck Bogert & Appice trio. Maar dat loopt zo’n vertraging op dat Stevie Wonder hem zelf eerder uit heeft gebracht. Zo kwam de grote hit op naam van Stevie Wonder.

Dat is niet de enige grootheid met wie hij werkt. Ook Nile Rogers, Roger Waters, Mick Jagger, Keith Moon en Jimmy Page komen in de podcast voorbij. Zijn laatste en 22e album maakte Beck met Johnny Depp. Hij werd 78 jaar.

Meer weten over Jeff Beck of iedere week zo’n mooi muziekverhaal? Abonneer je op Blokhuis: De Podcast in je favoriete podcastapp!

#1 - Jeff Beck (S04) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie