Podcast

Wat gaan we ontdekken op Venus?

foto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaan we ontdekken op Venus?

Waarom is Venus zo anders als de aarde? Was er ooit leven? En hoeveel water was er ooit? Een nieuwe missie naar Venus, DaVinci, moet antwoord gaan geven op die vragen.

Venus is een beetje een rare planeet, altijd omzoomd door een pak wolken dat het zonlicht weerspiegelt. We kijken dus nooit naar het oppervlak van de planeet. De atmosfeer bestaat voor 96,5% uit CO2. Een Venusjaar duurt maar 225 dagen. Maar een Venusdag duurt dan weer 117 aardse dagen. Bovendien draait Venus als enige planeet in de andere richting om haar as. De zon komt er dus op in het westen, en gaat onder in het oosten. Dat wil zeggen: als het er niet altijd bewolkt zou zijn.

Misleid door fosfine

Zou er leven kunnen zijn onder dat wolkendek? Waarschijnlijk niet, maar er wordt wel veel over gespeculeerd. Zeker sinds september 2020, toen in de Venus-atmosfeer fosfine werd aangetroffen. Dat zou hebben kunnen duiden op de aanwezigheid van micro-organismen, ware het niet dat de fosfine-waarneming waarschijnlijk een meetfout betreft.

Wetenschappers hebben ondertussen nog veel vragen over de planeet. Was er ooit leven? Waarom is Venus zo anders als de aarde? Hoe is de atmosfeer samengesteld? Hoeveel water was er ooit?

DaVinci daalt af

Wellicht worden die vragen beantwoord met een nieuwe Venus-missie. In 2029 moet de zogenoemde DaVinci-sonde naar Venus afreizen. Da Vinci staat voor Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging. Een zoektocht naar de samenstelling van de atmosfeer van de planeet dus.

Het lijkt een interessante missie te worden, met een orbiter en een lander aan boord. Voor het eerst sinds de jaren 80 zal er daarmee weer een ruimteschip afdalen naar het Venus-oppervlak. Alle data worden verzameld tijdens de afdaling. De landing overleeft de lander waarschijnlijk niet – en mocht dat toch wel lukken, dan zal de temperatuur van 467 graden Celsius het apparaat al snel fataal worden. De orbiter daarentegen moet jarenlang rond de planeet blijven cirkelen en informatie verzamelen. Hopelijk levert dat een antwoord op bovenstaande vragen op.

Ster advertentie
Ster advertentie