Podcast
BNNVARA

Leo Blokhuis over het verhaal achter de Amerikaanse rockband Toto

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leo Blokhuis over het verhaal achter de Amerikaanse rockband Toto

Vrijdagavond 15 juli speelt de Amerikaanse band Toto in de Amsterdamse Ziggo Dome. Om daar goed beslagen ten ijs te komen staat de laatste aflevering van dit seizoen van podcast van Leo Blokhuis volledig in het teken van de rockers, met hits als Pamela, Hold the Line en natuurlijk Africa.

Wie anno 2022 Toto live ziet, ziet overigens weinig van de originele formatie. De Porcaro-broers zijn er natuurlijk al een tijd niet meer bij, en ook toetsenist David Paich doet niet meer mee. Toch staat met Steve Lukather en Joseph Williams een belangrijk deel van de formatie nog op het podium in Amsterdam. In de podcast bespreekt Blokhuis de huidige, maar zeker ook de voormalige leden van Toto en de manier waarop hun band is uitgegroeid tot een formatie van wereldniveau.

Bij veel bandleden is de muziek met de paplepel ingegoten. Zo is David Paich de zoon van Marty, die in de jaren ’30 arrangeur werd van grote sterren als Ella Fitzgerald, Ray Charles en Elton John. Paich junior arrangeert ook én speelt piano, bijvoorbeeld voor Steely Dan, Neil Diamond en Jackson Browne.

Hij is niet de enige wiens roots liggen bij de bekende muzikanten. Ook drummer Joe Porcaro heeft een beroemde vader. Hij was een groot jazzdrummer en leerde zijn zoon percussie spelen. Hoe dat uiteindelijk leidde tot filmsoundtracks en collabs met Donna Summer en Madonna, vertelt Blokhuis in de podcast. Daar houden de bekende ouders nog niet op, want de vader van Joesph Williams is niemand minder dan de mythische John Williams.

De invloed van Toto reikte óók veel verder dan alleen de nummers van de formatie zelf. In het jaar dat Toto met Africa haar grootste hit uitbracht, speelden de leden ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van succesalbum Thriller van Michael Jackson, en speelden ze óók nog op het comebackalbum van Chicago.

Weten waar je Toto-leden én hun ouders nog meer hoort? Luister dan de nieuwste Blokhuis: De Podcast:

#26 - Toto (S03) - Blokhuis de Podcast

Blokhuis de Podcast

De podcast waarin muziekkenner Leo Blokhuis je bijpraat over de allerbeste nieuwe muziek. Met veel aandacht voor livemuziek, voor de grootste hits in een ander land en met hier en daar een geschiedenisles over de grootste artiesten van de meesterverteller zelf.

Check hier meer afleveringen van Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie