Podcast

Blokhuis de podcast: Duane Eddy, voorbeeld voor Springsteen en de Beatles

foto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de podcast: Duane Eddy, voorbeeld voor Springsteen en de Beatles

Met zijn scheurende gitaar inspireerde hij veel artiesten, Duane Eddy. Hij overleed 30 april op 86-jarige leeftijd. In deze aflevering van Blokhuis de podcast eert Leo de muzikale carrière van Duane Eddy, de grondlegger van het unieke "twangy" gitaargeluid.

Het begon allemaal in de jaren ‘50. Rock-'n-roll begint net op te komen en Duane Eddy zingt Hillbilly-muziek. De studio waar Eddy in opneemt kan nog geen echo opnemen dus koopt hij een grote watertank, met slechts één probleem: Er kan niet opgenomen worden als het regent, omdat de regen dan tegen de tank klettert.

'Twangy' gitaargeluid

Duane vindt zijn zangstem niet mooi, dus speelt hij voortaan de melodieën met zijn gitaar. In 1957 neemt Duane zijn eerste instrumentale Rock-'n-roll single op met Lee Hazlewood als producer. Duane maakt bij zijn gitaar vooral gebruik van de lage snaren met veel galm. Dit wordt ‘Twang’ genoemd en Eddy en Hazlewood worden gezien als een van de grondleggers.

Grote impact

Eddy en Hazlewood maken samen veel hits en in 1960 wordt Duane zelfs door de lezers van Billboard Magazine verkozen tot grootste muzikale persoonlijkheid van dat jaar, boven bijvoorbeeld The King of Rock; Elvis Presley.

Het unieke geluid van zijn gitaar en zijn melodieën inspireert veel grote artiesten, zo zegt Bruce Springsteen na het overlijden van Duane: “Zonder Duane was er geen Born to Run”. Maar zonder Duane was er bijvoorbeeld ook geen Daytripper, Man with the Harmonica en Surfin Usa.

Wil je meer weten over de carrière van Duane Eddy én hoe al deze grote artiesten geïnspireerd zijn door de gitarist? Dat hoor je in de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#19 - Duane Eddy, voorbeeld voor Springsteen, Beatles en Ennio Morricone (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie