Podcast
PowNed

Raadslid Tubbergen: 'Is dit nou de nieuwe bestuurscultuur?'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Raadslid Tubbergen: 'Is dit nou de nieuwe bestuurscultuur?'

Het kabinet besloot deze week - tegen de wens van de lokale raad in - om goedkeuring te geven aan het COA om een hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen op te kopen om asielzoekers te huisvesten. Een landelijke overheid die de gemeente buitenspel zet, hoe kan dat? Raadslid Stijn Hesselink waarschuwt dat op deze manier het wantrouwen in de politiek alleen maar zal toenemen.

"Ik vraag mij weleens af of ze nou dit bedoelen met de 'nieuwe bestuurscultuur'?", zegt Hesselink in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop. Want of het nu over de komst van asielzoekers of over andere hoofdpijndossiers als stikstof/klimaat gaat, het landelijke kabinet lijkt geheel tegen de wens van lokale partijen en van de burger in te opereren door besluiten er doorheen te drukken, meent het raadslid.

'Den Haag luistert niet'

Raakt Den Haag steeds verder verwijderd van het platteland? Hesselink denkt van wel: "Het meest bijzondere vind ik nog wel dat de landelijke VVD en CDA de lokale fracties, die het vaak met ons eens zijn, compleet lijken te negeren. Den Haag luistert gewoon niet." Rick van Velthuysen vult aan: "Ze hebben er gewoon schijt aan!"

Hesselink ziet de komst van honderden asielzoekers in zijn kleine gemeente niet zo zitten. "Je ziet aan Ter Apel hoe dat uit kan pakken." Maar wat kan hij nog doen, want volgens Marianne Zwagerman is Albergen nu de eerste, maar gaat het nog veel meer dorpjes overkomen dat ze worden gepasseerd: "Ik ben koppig en geef nooit op. Dat is ook mijn Twentse mentaliteit, maar je voelt je wel overbodig en een roepende in de woestijn."

#70 - OP Z'N KOP! Met Stijn Hesselink (raadslid Tubbergen) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie