Podcast
PowNed

Professor doet oproep aan kabinet: 'Evalueer coronabeleid eens wat vaker'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Professor doet oproep aan kabinet: 'Evalueer coronabeleid eens wat vaker'

Professor Eline van den Broek van de University of Vermont verbaast zich over bepaalde keuzes die het kabinet in het coronabeleid heeft gemaakt en bovenal dat er na afloop niet wordt geëvalueerd of het beleid aangepast moet worden.

In plaats daarvan blijven we aanmodderen met oude maatregelen die niet effectief zijn: "In een democratie mag de overheid daar verantwoordelijk voor worden gehouden."

"We hebben een heel leger aan wetenschappers maar er wordt in Nederland gewoon niet geëvalueerd op het beleid en dat vind ik heel merkwaardig", zegt ze in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Ze pleit er dan ook voor om meer wetenschappers bij die discussie te betrekken.

Disproportioneel effect

Volgens Van den Broeke hebben de maatregelen een disproportioneel effect gehad op sommige groeperingen. Dat is internationaal bevestigt. Bovendien is er sprake van 'gezondheidsschade': "In de praktijk is er heel veel uitgestelde zorg. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in kankerdiagnosen die zijn gemist, wat weer gevolgen heeft voor de behandeling. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn."

Hier zelf volledig en goed onderzoek naar doen is er voor veel wetenschappers niet bij want de brondata worden in Nederland niet openbaar gemaakt, zogenaamd vanwege de privacy. Dit in tegenstelling tot andere landen, zo is er in Amerika veel meer ruimte voor discussie over het overheidsbeleid en is er meer ruimte voor aanpassing.

Oude maatregelen

In Nederland blijven we stelselmatig vasthouden aan oude maatregelen. Terwijl we veel meer informatie hebben dan aan het begin van de pandemie: "Rutte zegt steeds we moeten veel beslissingen nemen op basis van weinig informatie. Daar komt hij nu niet meer mee weg. Als je steeds dezelfde beslissingen in het coronabeleid blijft nemen, terwijl je inmiddels veel meer informatie zou moeten hebben. Dat is op zijn minst opmerkelijk en een groot verschil met Amerika", aldus Van den Broeke.

De media zou hier als controlerende macht wat aan kunnen doen, maar dat is volgen haar zo wonderlijk aan de journalistiek. Berichtgeving is erg eenzijdig en er vindt totaal geen hoor- en wederhoor plaats, laat staan fact-checking. Van den Broeke: "Ik heb het idee dat als het ANP nieuws brengt, het enige wat een gemiddelde redacteur doet is ergens een quote halen wat nog niet in een andere krant staat en dan zit zijn werkdag er weer op. En dat is als het gaat om controle van de democratie wel heel ernstig!"

We moeten het tenslotte 'samen' doen, om met Rutte te spreken. Benieuwd wat ze nog meer te zeggen heeft?

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#62 - OP Z'N KOP! Met prof. Eline van den Broek (University of Vermont) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie