Podcast

Een voorproefje van Record Store Day in de nieuwe Vinyl Vrijdag

foto: Emma Potfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Een voorproefje van Record Store Day in de nieuwe Vinyl Vrijdag

Zaterdag 22 april is het Record Store Day. Een feestdag voor de vinyl liefhebbers en de platenzaken. Naast het normale aanbod van vinyl zijn er op deze dag meerdere honderdtallen speciale Record Store Day releases. Ook treden er in platenzaken over de hele wereld artiesten op. In deze special van Vinyl Vrijdag bespreken NPO Radio 2-dj Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day een selectie van al het fantastische vinyl dat uitkomt.

Er zijn tijdens Record Store Day heel veel gratis instore optedens van ontzettend veel artiesten die de platenzaken een warm hart toe dragen. Dit jaar zijn het er meer dan 130, waaronder Trijntje Oosterhuis, Hans de Booij, Prins S en de Geit en natuurlijk ambassadeur Froukje. Wouter en Eshter bellen met Esther Lugtendorff, eigenaar van Velvet Amsterdam. Zij krijgt onder andere Froukje, Robin Kester en Néomí te gast, die gaan optreden in haar winkel op de Rozengracht. Naast deze artiesten kijkt Esther van Velvet Amsterdam ook enorm uit naar de vele vinyl liefhebbers die langskomen in haar winkel. "Ik hoop wel dat we voldoende Taylor Swift in huis hebben hoor.", vertelt Esther. Want dat is volgens veel kenners de plaat van het moment. Die schijnt het heel goed te gaan doen. Wouter voorspelt dat ze tegen 11:00 uur uitverkocht zijn.

Record Store Day Releaes

In deze aflevering bespreken Wouter en Esther heel veel releases, waaronder de volgende:

  • The Rolling Stones - Beggars Banquet The Rolling Stones keerden in 1968 terug naar hun bluesroots met Beggars Banquet, dat meteen werd geprezen als een van hun mijlpaalprestaties. Deze Record Store Day-editie is geperst op grijs, blauw, zwart en wit swirl-vinyl als een ode aan de tekst “a swirling mass of grey, blue, black and white” uit Salt of the Earth zoals vertolkt in The Rolling Stones Rock en Roll Circus. Voorzien van originele albumillustraties en een originele etalageposter.
  • Néomí - before/after Nederlands / Surinaamse zangeres, folk-pop-singer-songwriter. Ze is de grote belofte van dit moment. Ze zat bij de top 5 beste optredens van ESNS afgelopen jaar. Toert op dit moment met Jonathan Jeremiah maar is op tijd terug voor een paar instores tijdens Record Store Day. Haar debuutalbum komt dus op de 22e als Record Store Day-release uit.
  • Doe Maar - De Limmen Tapes Op De Limmen Tapes presenteert Doe Maar nieuwe versies van eerder opgenomen nummers. Nummers als Belle Hélène, Pa, Nederwiet en vier andere klassiekers zijn volledig opnieuw opgenomen als traditionele reggaesongs. Exclusief voor Record Store Day 2023, De Limmen Tapes is voor het eerst verkrijgbaar op vinyl als gelimiteerde editie van 1000 individueel genummerde exemplaren op geel gekleurd vinyl.

Wil je alle andere Record Store Day releases horen of zien? Luister dan Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst OF kijk op Recordstoreday.nl OF ga op zaterdag 22 april naar een van de vele platenzaken van Nederland en bewonder daar al het nieuwe vinyl.

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie