Podcast
PowNed

Protest van natuurorganisaties maakt garnalenvissers kapot

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest van natuurorganisaties maakt garnalenvissers kapot

De toekomst van garnalenvisserij staat op het spel, doordat er steeds meer maatregelen bijkomen waar de vissers zich aan moeten houden. De eerst verleende visvergunningen zijn ineens niet meer geldig, waardoor de vissers nu gedwongen zonder moeten vissen. Vijftien natuurorganisaties hebben hiervoor protest aangetekend.

Onlangs zijn de stikstofnormen voor garnalenvissers aangescherpt en doordat de vorige vergunningsperiode is afgelopen, hebben zij geen geldige vergunning meer. Om de uitstoot te verminderen, moeten tienduizenden euro's worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld nieuwe motoren. Aangezien dit niet direct kan, hebben de garnalenvissers voor negen maanden een 'gedoogvergunning' gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tot 1 oktober wordt er dus zonder vergunning gevist, dit wordt aangevochten door vijftien milieu- en natuurclubs.

'Het frustreert mij enorm dat zo'n organisatie een handtekening zet'

Door deze regelgeving wordt al 60% van de Noordzeevloot gesaneerd. Hillegonda Dijkman zit zelf in een vissersfamilie en heeft geprobeerd om met de mensen van verschillende natuurverenigingen in gesprek te gaan. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! vertelt Hillegonda dat er binnen die verenigingen veel onwetendheid heerst. "Het frustreert mij enorm dat zo'n organisatie een handtekening zet, zonder dat ze feitelijk weten waar ze het over hebben."

Garnalenvisser Gerard Boerdijk licht toe dat vissers al 15 jaar in gesprek zijn met de verenigingen en dat dit altijd goed ging. De afgelopen 10 jaar hebben ze op de Waddenzee 20 vergunningen uitgekocht, dit staat gelijk aan 20% van de totale vergunningen. "We hebben gesloten gebieden gehad, moesten wijdere netten, lichtere tuigen en minder visuren. Overal hebben we mee ingestemd om maar een vergunning te krijgen." Nu komen de stikstofmaatregelen er bovenop en dat gaat veel vissers de kop kosten.

Vertrouwen van vissers begint te verdwijnen

Het vertrouwen van de vissers begint inmiddels te verdwijnen. Ze bereiden zich voor om actie te voeren en zijn bereid om de Afsluitdijk hiervoor dicht te gooien. Gerard Boerdijk benoemt dat ze inmiddels al alles eraan hebben gedaan. "We doen aan duurzaam vissen, we rollen over de bodem. Wat moeten we nog meer doen? We kunnen moeilijk achteruit vissen."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#88 - OP Z'N KOP! Protest van natuurorganisaties maakt garnalenvissers kapot - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie