Podcast
BNNVARA

Nieuwe aflevering van Blokhuis De Podcast: De oorsprong van Iggy Pop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe aflevering van Blokhuis De Podcast: De oorsprong van Iggy Pop

Een van de eerste artiesten die in 2023 een nieuwe plaat heeft uitgebracht, is de Amerikaanse ‘Godfather of Punk’ Iggy Pop. Leo Blokhuis dook ter ere van die nieuwe plaat in de historie van deze enorm invloedrijke artiest, die al meer dan 15 jaar geleden zijn dood aankondigde maar nog steeds platen maakt.

Iggy Pop werd geboren met de wat saaïge naam James Osterberg maar nam in 1965 een nieuwe naam aan. Hij speelde in de band Iguanas en de mensen noemde hem ‘Iggy’, vrij naar: die kerel uit de Iguanas. In 1967 richt Iggy zijn legendarische Stooges op en neemt zijn carrière echt een vlucht. En in 1971 komt de defintieve stroomversnelling. Iggy loopt een fan tegen het lijf die in de jaren hierna een creatieve stroomversnelling veroorzaakt: David Bowie. Juist in de periode dat Iggy zwaar aan de drugs is geraakt en zijn Stooges uit elkaar vallen, blijft Bowie zijn vriend steunen en bezoeken.

Berlijnse periode

Na de Station to Station-tour van Bowie besluiten Iggy en Bowie samen naar Berlijn te verhuizen. Daar kunnen ze afkicken en worden ze niet constant aangesproken door fans of pers. Leo vertelt in de podcast wat dat opleverde. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de nummers die ze uitwisselen: Iggy schreef voor Bowie China Girl, Bowie werkte voor Iggy Lust for Life uit. Die track deed internationaal heel weinig, maar is in Nederland uitgegroeid tot Iggy Pops grootste hit.

Na jaren waarin Iggy Pop het moest doen met de royalties van nummers die hij voor Bowie schreef, bleef hij in de jaren ’80 in rap tempo hits maken. Dat leverde hem niet de waardering op die hij volgens sommige van zijn collega’s wel verdiende. Hoe Madonna en Josh Homme de laatste jaren aan die waardering bijdroegen hoor je in een nieuwe aflevering van Blokhuis: De Podcast!

Meer weten over Iggy Pop of iedere week zo’n mooi muziekverhaal? Abonneer je op Blokhuis: De Podcast in je favoriete podcastapp!

#2 - Iggy Pop (S04) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie