Podcast
PowNed

Ton F. van Dijk over Ongehoord Nederland en de toekomst van de Publieke Omroep

foto: ANP REMKO DE WAALfoto: ANP REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Ton F. van Dijk over Ongehoord Nederland en de toekomst van de Publieke Omroep

Sinds de zoveelste controverse rondom Ongehoord Nederland heeft de NPO een verzoek ingediend om hun licentie te schrappen. Wat zou dit kunnen betekenen voor de toekomst van de publieke omroep en vrijheid van meningsuiting erbinnen?

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop praten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met Ton F. van Dijk. Ton was in het verleden verantwoordelijk voor de tv-programmering van de NPO en hij voorspelt dat de mogelijke schorsing van Ongehoord Nederland weleens het begin van het einde van het publieke omroepbestel zou kunnen betekenen.

Matige journalistiek

Er wordt beweerd dat Ongehoord Nederland onjuiste informatie en complotten verspreid en hierdoor geen journalistieke integriteit heeft. Maar, net als meerdere programma's binnen de publieke omroep, is het een opinieprogramma. Het hoeft dus niks met journalistiek te maken hebben. “Er is bij de NPO veel journalistieke vooringenomenheid. OP1 is een heel erg matig journalistiek programma waar erg eenzijdig elke keer dezelfde mensen aan tafel komen. Dat is eigenlijk ook een heel groot journalistiek deficit, dat ook onderzocht moet worden door de ombudsvrouw.” Van Dijk heeft zo ook zijn gedachtes bij de volgzaamheid van de NPO, met name van de NOS.

Vrijheid van meningsuiting

Volgens Ton is het van belang dat een omroep als Ongehoord Nederland gehoord blijft. Ze vertegenwoordigen een stroming van Nederlanders, wiens stem nu bij schorsing gecensureerd zou worden. Door Ongehoord Nederland te schrappen bevestig je, volgens Van Dijk, tenslotte ook alleen maar de gedachtes en complottheorieën die hun volgers al jaren proberen te verspreiden. Uiteindelijk komt de essentie van de hele situatie neer op vrijheid van meningsuiting. Of je nou wel of niet achter de boodschap van Ongehoord Nederland staat: die vrijheid moet voor elke Nederlander de norm blijven.

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop:

#100 - OP Z'N KOP! Met Ton F. van Dijk over de toekomst van de Publieke Omroep - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie