Podcast
PowNed

Maurice de Hond: 'Door uitslag Provinciale Statenverkiezing kan het kabinet vallen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice de Hond: 'Door uitslag Provinciale Statenverkiezing kan het kabinet vallen'

Hoe kunnen wij onszelf toch naar de stembus slepen met alles wat we nu weten? Hoe houden we vertrouwen in het systeem na het toeslagenschandaal, na Groningen, na de LockDown Files? In de vorige aflevering van Op Z’n Kop hadden Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman een mooi gesprek met socioloog Kjell Noordzij. Deze week praten ze daarover verder met opiniepeiler Maurice de Hond.

Politieke structuur

Maurice de Hond legt in deze aflevering van Op Z’n Kop uit hoe het kan dat het wantrouwen in de politiek alleen maar is gegroeid. Vroeger voelden mensen zich meer vertegenwoordigd. “Omdat ze in een homogenere wereld leefden, met een veel duidelijkere structuur. Het grootste deel van de arbeiders was lid van een vakbond, een groot deel van de conventionele mensen gingen naar de kerk. Dat waren structuren die logisch overgingen in de politieke partijen.” Tegenwoordig zijn er, mede dankzij het internet, steeds kleinere groepen ontstaan die zich op andere thema's verbonden voelen. Over de landsgrenzen heen.

Deze verandering is ook positief, vindt Marianne. We hebben nu de ruimte en zijn vrijer om te denken wat we willen. Het probleem is alleen dat de politieke structuur hier niet op gebaseerd is, deze is nooit mee ontwikkeld, legt De Hond uit. De uitslag van de Provinciale Statenverkiezing kan een startpunt zijn om hier verandering in te brengen.

"Kans is groot dat voor september het kabinet valt"

Opiniepeiler Maurice de Hond doet een voorspelling over de uitslag en wat dit kan betekenen. “De grote vraag is hoe Caroline van der Plas het in het Westen in de middelgrote steden gaat doen. Als ze daar doorbreekt kan ze de grootste partij worden. Op deze manier wordt de stabiliteit van de regering ernstig aangetast. Ik denk dat de kans heel groot is dat dan voor september het Kabinet valt.”

Stemmen

Om dit teweeg te brengen, moet er wel gestemd worden tijdens de Provinciale Statenverkiezing. “Als alleen de mensen gaan stemmen die de politiek wel vertrouwen, dan krijgen we een hele akelige vertegenwoordiging", aldus Zwagerman. "Als je echt een goed resultaat wilt halen, zorg dat iedereen in je bubbel op komt dagen" is de oproep van De Hond. Dus stem, op woensdag 15 maart tijdens de Provinciale Statenverkiezing.

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop:

#93 - OP Z'N KOP! Voorspelling uitslag Provinciale Statenverkiezingen met Maurice de Hond - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie