Podcast
NTR

'Als ik zou moeten verhuizen, dan ga ik euthanasie aanvragen'

foto: NTR/Rose Heijnen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als ik zou moeten verhuizen, dan ga ik euthanasie aanvragen'

Bij protestsongs denk je misschien niet meteen aan de band Normaal, maar dat is een vergissing. De band maakte juist een flinke hoeveelheid protestsongs, ontdekte podcastmaker Rose Heijnen. Ze ging langs bij oprichter en voorman Bennie Jolink.

2. BOEREN AAN DE MACHT - Doe Maar Normaal

Bennie Jolink verschijnt eigenlijk zelden meer in de media, maar voor de nieuwe podcast Doe Maar Normaal maakt hij een uitzondering, vertelt hij Heijnen: "Je trof de juiste snaar, door te ontdekken dat wij best veel protestsongs hebben gemaakt."

Eigenlijk is zelfs de oprichting van de band Normaal een protest, aldus Jolink. Een protest tegen 'den vijand'. In dit fragment legt hij uit over welke vijand hij het heeft:

Bennie Jolink: oprichting Normaal was protest

Video niet beschikbaar

Al in de vroegere nummers van de band ziet hij protest-elementen, zoals in 'Oerendhard': "In de ogen van motorrijders zijn automobilisten potentiële moordenaars, die allemaal de motorrijders over het hoofd zien.". Zelfs 'Ali' ziet hij, zij het met een knipoog, als een soort protestsong: "Dat was tegen het onderdrukkende gezag, dat meisjes van achttien helemaal niets mochten. Daar was ik het niet mee eens toen", lacht hij.

Serieuzer wordt het met Doe effe normaal, waar hij nog steeds trots op is. "Dat spelen we nog steeds, en dat is een heel oprecht nummer over discriminatie". Maar de echte protestsongs van Normaal, dat zijn de boerenprotestsongs. 'De boer is troef', en 'De boer dat is de keerl', en natuurlijk 'Ik bun moar een eenvoudige boerenlul', waarmee Normaal in 1979 de zaal op zijn kop zette in het roemruchte muziekprogramma Countdown:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We werden uitgescholden voor boeren, omdat we in het dialect zongen", blikt Jolink terug. "Dus wij maakten boerenrock. Ja nou, daar waren wij trots op". De term boeren was dus aanvankelijk weinig meer dan een soort geuzennaam. Maar dat veranderde toen de band brieven begon te ontvangen van boeren die het heel erg moeilijk hadden, en soms zelfs zelfmoord zouden plegen. "Toen realiseerde ik me pas: verrek ja, mijn beide opa's zijn boer. Toen ben ik pas 'De boer is troef' 'De boer dat is de keerl' gaan schrijven."

Pro-boer of anti-stad?

Maar niet op alles wat hij in die tijd schreef is hij nog trots. Zoals op Superboer. "Dat is te overdreven. 'Ik ben een boer' - Nou, ik ben geen boer." Dat blijkt ook uit zijn mening over de recente boerenprotesten: "Daar ben ik het lang niet altijd mee eens. Zeker die Farmers Defense Force, daar ben ik zelfs een rabiate tegenstander van. Vroeger waren ze maar wat blij dat ze in Nederland woonden, dankzij de miljarden en miljarden aan subsidies die ze met z'n allen hebben opgestreken. En nou deugt Nederland opeens niet meer, met die blauw-wit-rooie vlag? Ik vind dat schandalig."

En daar raken we misschien wel aan de kern van de protestsongs van Normaal: die zijn niet zozeer pro-boer, als wel anti-stad. "Ik heb het over het verschil tussen grote stad en platteland. Dat verschil is er. 'Provinciaal', wordt er neerbuigend gezegd door stedelingen. Vooral Amsterdammers hebben daar nogal een handje van."

Geboren en getogen

Verwacht maar niet dat Jolink ooit nog zijn geliefde Hummelo gaat verlaten. "Als ik zou moeten verhuizen, dan ga ik euthanasie aanvragen. Het is die grond waar je geboren en getogen bent, daar heb je binding mee." Maar heeft hij niet ooit tien jaar buiten Hummelo gewoond, onder meer in Amsterdam nota bene? "Ja, en die tien jaar die bevielen mij heel slecht."


In Doe Maar Normaal ontdek je de verhalen achter de grootste, fascinerendste en obscuurste Nederlandstalige protestnummers. Veel mensen komen niet verder dan Boudewijn de Groot, maar er is zoveel meer.

Ontdek de verdwenen parels van de Nederlandse protestpop met presentatoren Mirthe van der Drift, Rose Heijnen en wetenschapper Laurens Ham.

Ster advertentie
Ster advertentie