Podcast

Novastar in 30 MINUTEN RAUW: 'Elke carrière gaat met ups en downs'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Novastar in 30 MINUTEN RAUW: 'Elke carrière gaat met ups en downs'

In de nieuwste aflevering van 30 MINUTEN RAUW verwelkomt Ruud de Wild niemand minder dan Joost Zweegers, beter bekend onder zijn artiestennaam Novastar. Het gesprek neemt ons onder andere mee langs Zweegers' bewogen reis als muzikant, de band met zijn geboorteplaats en de oorsprong van zijn artiestennaam én grootste hit.

Ruud begint het gesprek met een vraag naast de Zweegers band met Sittard, zijn geboortestad. De zanger vertelt dat die niet bijster sterk is en herinnert zich een ongemakkelijke avond tijdens een carnavalsevenement in Sittard. "Ze dachten: 'Hij is van Sittard dus hij zal wel dialect spreken.' Maar ik spreek natuurlijk helemaal geen dialect", zegt hij lachend. En die miscommunicatie duurt de hele avond. "Ze deden ook geen moeite... Alle liedjes waren ook in het Sittards."

Mysterie

Voor tweederde van zijn carrière kiest Zweegers ervoor om op te treden onder de naam Joost Zweegers. Maar als hij besluit om solo verder te gaan, moet hij op zoek naar iets nieuws. "Ik vond die titel Novastar in een tekstje ergens," legt hij uit. En zo ontstaat het.

Niet alleen Zweegers' artiestennaam komt aan bod, Ruud is ook benieuwd naar het nog altijd in mysterie gehulde verhaal achter zijn grootste hit Wrong. Maar de singer-songwriter blijft opnieuw vaag, en met reden: "De mensen komen vaak in euforie: 'Ja, toen ik Wrong voor het eerst hoorde, had ik een vriendin en die ging bij mij weg.' Mensen maken zelf hun verhaal," deelt hij. Hij erkent dat het nummer voortkomt uit persoonlijke pijn, maar hij vindt het belangrijker dat luisteraars hun eigen interpretaties hebben.

Ups en downs

Zweegers vertelt openhartig over een donkerder tijd in zijn leven, waarin hij na een zwaar ongeval jarenlang moest revalideren. "Ik ben in Vorst Nationaal van het podium gevallen en heb mijn voet verbrijzeld," vertelt hij, wat een zware klap was op een moment dat hij net een hit had in Italië. Toch haalt hij iets positiefs uit deze periode. De zanger ziet zijn ongeluk als een proef die hem sterker heeft gemaakt. "Daar ben ik uiteindelijk wel veel beter uitgekomen. Maar het heeft wel lang geduurd", zo blikt hij terug.

Eén van de diepere inzichten tijdens het gesprek gaat over de aard van creativiteit en hoe persoonlijke hevige ervaringen dit kunnen beïnvloeden. De singer-songwriter vertelt over een creative retreat naar een eiland in Frankrijk, wat een cruciaal moment bleek te zijn in zijn herstel en muzikale ontwikkeling. "Elke carrière gaat met ups en downs," merkt hij op. Deze "golvende bewegingen" in het leven zorgen voor een nieuwe vorm van creativiteit, stelt hij, hoewel niemand ze echt wil, zijn ze essentieel voor groei.

Luister het hele gesprek hieronder:

#6 - 30 MINUTEN RAUW met Joost Zweegers (Novastar) (S12) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie