Podcast

Blokhuis de Podcast: Nick Drake, miskend genie

foto: Nick Drake Albumcover
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Nick Drake, miskend genie

Nick Drake: de afgelopen week zou hij 75 jaar zijn geworden, maar hij overleed al in 1974. Als een moderne Vincent van Gogh, totaal miskend tijdens zijn leven, herkend als een muzikaal genie na zijn dood. In de nieuwe aflevering van Blokhuis de Podcast staat de songwriter centraal.

Nick Drake is een man die bewonderd wordt door grote muzikanten en hen beïnvloed heeft. Elton John bijvoorbeeld, die rond 1970 nog wat liedjes van hem heeft opgenomen. Peter Buck van R.E.M. zegt dat hij door Drake is beïnvloed en Robert Smith van The Cure had een cassettebandje met vier liedjes waar hij continu naar luisterde toen hij het debuutalbum van zijn band opnam. Hoe wonderschoon dit ook klinkt allemaal, Drake's plaat verkocht amper. En ook live was hij niet meteen een succes.

Nick gaat weer bij zijn ouders wonen en wordt een eenzame zonderling. Hij wordt opgenomen in een inrichting na een serieuze zenuwinzinking, maar hij begint toch aan zijn vierde plaat. Maar die plaat kwam nooit. In de ochtend van 25 november 1974 wordt hij dood aangetroffen op zijn bed. Een overdosis – al dan niet bewust – van zijn antidepressiva zijn de doodsoorzaak. Een in veel opzichten trieste gebeurtenis. Zelden is het woord miskend zo op zijn plaats geweest. Genegeerd tijdens zijn leven.

Postuum succes

Want de platen van Nick Drake gingen in 1999 ineens verkopen. Amerika ontdekt een verlegen Brit die geniale platen maakte. Steeds vaker duikt zijn naam op, zijn muziek wordt gebruikt op soundtracks en prachtige artiesten gaan zijn liedjes coveren.

Wat had Leo hem zijn succes gegund, gegund dat hij iets van de waardering had gevoeld of meegemaakt. Het mocht niet zo zijn. Maar lang na zijn dood, blijft hij muzikanten inspireren.

Wie was deze stille, bescheiden, bijna fluisterende Nick Drake? Je hoort meer over zijn muzikale carrière in Blokhuis de Podcast.

#24 - Nick Drake, miskend genie (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie