Podcast

Black metalpionier Ihsahn komt na 8 jaar met twee nieuwe albums

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Black metalpionier Ihsahn komt na 8 jaar met twee nieuwe albums

Suzanne Bosman en Mike Arntz zijn er weer met een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast, de rock- en metalpodcast van NPO Radio 2. In deze podcast staat de liefde voor harde gitaren keiharde aan. Naast verzoeken van luisteraars komt in elke aflevering ook een band aan het woord die nieuw werk heeft uitgebracht. In de vijfde aflevering van dit seizoen is multi instrumentalist, zanger, componist en producer Ihsahn vanuit Noorwegen aan de Keiharde telefoonlijn.

Vegard Sverre Tveitan oftewel Ihsahn is 16 jaar als hij met zijn maatje Samoth de black metalband Emperor opricht en met deze band een aantal legendarische black metalalbums (o.a. In the Nightside Eclipse en Anthems to the Welkin at Dusk) uitbrengt. De band Emperor zal vooral in de loop der jaren de status van legendarische black metalband bereiken. In 2001 wordt Emperor opgeheven en richt Ihsah zich op zijn solocarrière. Zelf zegt hij hierover dat hij eigenlijk maar 10 jaar van zijn leven in Emperor heeft gezeten, maar dat het blijkbaar voor veel mensen een enorme invloed is geweest. Hij is hier zeer erkentelijk voor.

Ihsahn

Op de soloalbums die volgen, verlegt hij muzikaal gezien regelmatig zijn grenzen. De sound is van black metal die je van hem gewend bent, naar albums met new wave-invloeden en zelfs gevoelige nummers. Ook waagde hij zich aan covers die bij de echte black metal-diehards grote vraagtekens opriepen. Zo nam hij samen met Leprous-zanger (en zwager van Ihsahn) Einar Solberg een cover op van a-ha's Manhattan Skyline.

Op 16 februari 2024 bracht hij zijn achtste soloplaat uit, getiteld Ihsahn. Het is een enorm werkstuk dat je volgens hem in één keer moet beluisteren en ondergaan en niet op shuffle moet zetten of in losse tracks tot je kan laten komen. Het album is één geheel. De plaat bevat black metal met klassieke orkestratie er doorheen verweven.

Orchestral Version

Naast Ihsahn is er ook het album Ihsahn Orchestral Version. Ihsahn is vanaf jongs af aan geïnspireerd door soundtracks van films en dan vooral uit het horrorgenre. Suzanne en Mike bellen met Noorwegen om met deze black metalpionier te praten over zijn nieuwe plaat, de orkestratie en de toekomstige optredens met zijn solo-band en met Emperor. En, oh ja... Er komt echt geen nieuwe Emperor-plaat aan.

Tijdens het gesprek wordt er stilgestaan bij het orchestrale arrangement van de eerste single die van het album uitkwam, Pilgramage to Oblivion. Hieronder vind je de clip van de originele metalversie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het nieuwe seizoen van De Keiharde hebben Suzanne en Mike ruimte gemaakt voor zogenaamde epic tracks. Tracks van 10+ minuten worden regelmatig aangevraagd in De Keiharde en vanaf nu dus ook gewoon gedraaid. Deze week is het een song van Amplifier van (slechts) 8 minuten en 29 seconden. Luisteraar Sebastiaan van der Lans heeft al een tijdje een nummer in zijn hoofd dat hij wil aanvragen. Maar de gedachte dat deze track weleens te lang zou kunnen zijn voor De Keiharde, houdt hem tegen. Toen Suzanne en Mike aan het begin van het nieuwe seizoen aankondigde dat ze ook epic tracks zouden gaan draaien, greep Sebastiaan zijn kans. Het gaat om het nummer Airborne van het Britse trio Amplifier. Het nummer is van het gelijknamige debuutalbum van de band uit 2004. Volgens Sebastiaan is dit een schitterende plaat, en meteen het beste uit hun oeuvre.

De Top 66,6

De Keiharde gaat iets leuks doen! Een lijst door jullie samengesteld met alleen maar rock en metal van eigen bodem. De komende 2 weken kun jij jouw favoriete bands en tracks aanleveren voor onze stemlijst. Deze lijst komt in maart online en dan kun jij bepalen hoe deze top 66,6 eruit gaat zien!

#5 - Een hypnotiserende epic en black metal legend Ihsahn (S09) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie